Skip to main content

Κοτζιάς: Μεγάλο βήμα για το Κυπριακό η διάσκεψη της Ελβετίας

Η Διάσκεψη σηματοδότησε ένα ιστορικό και αποφασιστικό στάδιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μεγάλο βήμα στην πορεία προς την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε την πρόσφατη διάσκεψη της Ελβετίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Διάσκεψη της Ελβετίας και βάζουν το Κυπριακό σε άλλη, εκ διαμέτρου διαφορετική, τροχιά αντιμετώπισης διεθνώς, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, στην παρέμβασή του στη Βουλή σήμερα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε αρχικά για το το πρώτο σχέδιο, που έλαβε σήμερα το πρωί, του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, στο οποίο, όπως είπε, αναφέρεται πρωτίστως ότι η Διάσκεψη «σηματοδότησε ένα ιστορικό και αποφασιστικό στάδιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό», καθώς «για πρώτη φορά οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για τα θέματα Ασφαλείας και Εγγυήσεων», ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνεται, συνιστά «μεγάλο βήμα που αναδείχτηκε στην ίδια τη διαπραγμάτευση».

Ενώ παράλληλα τονίζεται ότι ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση όλων των μερών, στο πλαίσιο του ρόλου του, προκειμένου να διευκολύνει την παραπέρα διαδικασία του Κυπριακού, αφήνοντας, όπως σημείωσε, ο υπουργός Εξωτερικών «ανοιχτό δρόμο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια σωστή λύση του Κυπριακού».

Ο υπουργός τόνισε ότι ήταν μεγάλο βήμα τόσο ο τρόπος «που βάλαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη την θέληση και γνώμη της, κατά τις διμερείς συναντήσεις, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφος κράτους-μέλους της που διεκδικούσε και απαιτεί η Τουρκία, όσο και «το γεγονός ότι ο ΟΗΕ για πρώτη φορά επίσημα δήλωσε με τα χείλη του ΓΓ του ότι στο Κυπριακό δεν μπορεί τρίτη χώρα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα και στρατό κατοχής».