Skip to main content

Κοτζιάς: Μεγάλη σημασία η σύνθετη ονομασία να μην είναι στα Αγγλικά

Ο υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης - αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος - η σύνθετη ονομασία πρέπει να είναι αμετάφραστη.

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας», δήλωσε αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη», πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση για το όνομα θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

Ποιο θα είναι το όνομα –το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.
Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.
Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).
Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο θα περιλαμβάνει και την πρόταση της Αθήνας για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Επανέλαβε, δε, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε επιπλέον ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση.

Εμφανίστηκε εξάλλου βέβαιος ότι «μόλις λύσουμε το ονοματολογικό και τελειώσουμε με τους αλυτρωτισμούς η ΠΓΔΜ μπορεί να εξελιχθεί στο πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Ο κ. Κοτζίας ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είπε επίσης ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σχολίασε πως επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.