Skip to main content

Κοτζιάς: Καταφέραμε να θέσουμε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γιατί, όπως είπε, πήγε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Στο Κραν Μοντανά επιτεύχθηκε μια μεγάλη κατάκτηση, καθώς η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφεραν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε, δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γιατί, όπως είπε, πήγε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, έφερε τις δύο χώρες και τους λαούς της ακόμα πιο κοντά.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή όπως είπε να τον προσκαλέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και υπενθύμισε πως αυτό έρχεται ως απάντηση στην παρουσία του Ιωάννη Κασουλίδη σε ειδική συνεδρία στην Ελλάδα για το Κυπριακό. 

Σε ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία θα έχει κίνητρο να κάνει βήματα προς τη λύση του Κυπριακού, με τόσα άλλα ανοικτά θέματα που υπάρχουν, όπως το Συριακό, το Κουρδικό, τις εκλογές του 2019 και όχι μόνο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «μπορεί να υπάρχουν αντικίνητρα για την Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν και κίνητρα, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των σχέσεων με τον δυτικό κόσμο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με το να ενσωματωθεί στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Αυτά είναι στοιχεία στα οποία Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κινηθούν έτσι ώστε να έχουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για λύση».
 
Σε σχέση με την υιοθέτηση της έκφρασης «φυσιολογικό κράτος» από μέρους του Γκουτέρες, μια έκφραση που πρώτος χρησιμοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι είναι «μεγάλη τιμή οι διατυπώσεις μου να υιοθετούνται από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Γ.Γ. ΟΗΕ».