Skip to main content

Κοτζιάς: Η Σερβία και η Ελλάδα περνούν δύσκολες ώρες

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σερβία και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αμετάκλητη στάση της απέναντι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Ειδικά, ο κ. Βούτσιτς τόνισε, στις χθεσινές συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κύριο Νίκο Κοτζιά στο Βελιγράδι, ότι η Σερβία θεωρεί την Ελλάδα μεγάλο φίλο και ότι παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι επισκέπτεται τη Σερβία ως φίλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει τη Σερβία να γίνει η ίδια, όσο ταχύτερο δυνατόν, χώρα-μέλος της ΕΕ και, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέχει πλήρη υποστήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία με σκοπό το σύντομο άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε τον ερχομό του κ. Τσίπρα, στην Σερβία, τον Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι δύο συνομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Σερβία και η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα πεδία, και, επίσης, συμφώνησαν τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, τα μέλη της οποίας θα ασχολούνταν με οικονομικά θέματα.

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει και την πραγματοποίηση Βαλκανικής διάσκεψης αφιερωμένης στο θέμα των λαθρομεταναστών, για να προσπαθήσουν οι χώρες της τριγύρω περιοχής των Βαλκανίων, από κοινού, να βρουν λύση για τον αυξημένο αριθμό αιτούντων άσυλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία και η Ελλάδα δεν έχουν κανένα εξαιρετικό και επίμαχο ζήτημα και έχουν κοινές θέσεις, στη λογική ότι «χρειάζεται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την περιοχή μας, χωρίς διπλωματία του 19ου αιώνα, μυστικές αποφάσεις, εκβιασμούς και απειλές».

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Θέλουμε η Ευρώπη να ανοίξει νέους ορίζοντες, μια Ευρώπη που δεν θα περιορίζει την Ελλάδα και να έχει ίσα δικαιώματα όπως κάθε άλλο, μικρό ή μεγάλο κράτος μέλος της (ΕΕ)» και πρόσθεσε «Δεν μπορούμε εδώ και μήνες να ακούμε την ιστορία ενός αγωγού και στη συνέχεια να ακούμε, όπως πρόσφατα, ιστορίες για άλλους αγωγούς», είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική.

Ο Μακεδών