Skip to main content

Κοτζιάς για Σκόπια:Σοβαρότητα και όχι διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

«Να επιδείξουν σοβαρότητα» και «να αποδεχθούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», κάλεσε τους ηγέτες της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Λουξεμβούργο, σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, στάθηκε στην ανάγκη οι ηγέτες της γειτονικής χώρας «να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων». Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με τον κ. Κοτζιά να υπογραμμίζει πως «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου».

Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή στο Αφρίν.

«Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται.

Όπως τόνισε, πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, ωστόσο την ίδια ώρα αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.