Skip to main content

Κοτζιάς για Κυπριακό: Ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική

Ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε κατά την άφιξή του στην απογεματινή συνεδρίαση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Κάνουμε δύο ομάδες εργασίας. Τη μία τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο το πρωί. Η μία είναι για το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου. Κατά δεύτερο, ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Στο συμπέρασμα δημοσιογράφου ότι συμφωνεί και ο κ. Τσαβούσογλου με τα παραπάνω, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε: «Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους, εμμένοντας στις σκληρές τουρκικές θέσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις (δείτε εδώ).