Skip to main content

Κοστολογήθηκαν πλέον τα πακέτα των «κόκκινων δανείων»

Το πρώτο πακέτο πουλήθηκε στα 3 σεντς ανά ευρώ, ορίζοντας τις τιμές - Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα νέα πακέτα θα φθάσουν τα 5 σεντς του ευρώ.

Τελικώς, το πρώτο πακέτο «κόκκινων δανείων» που πουλήθηκε στην Ελλάδα, έβαλε τον πήχη και στην κοστολόγηση τους γενικώς. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές και τα επόμενα πακέτα πωλήσεων οι τιμές που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο πουλήθηκε στα 3 σεντς ανά ευρώ, ορίζοντας τις τιμές. Τώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα νέα πακέτα θα φθάσουν τα 5 σεντς του ευρώ, δεδομένου ότι τα δάνεια που αποκτούν έχουν μηδαμινή δυνατότητα ολικής αποπληρωμής από τους κατόχους τους και καμία εμπράγματη εξασφάλιση. Εννοείται ότι η τιμή αγοράς θα είναι μεγαλύτερη για την απόκτηση κόκκινων δανείων που φέρουν εγγυήσεις.

Υπάρχει βεβαίως και μια τρίτη κατηγορία «κόκκινων δανείων» και προέρχονται από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά καταναλωτικά. Εκεί, ο στόχος είναι να φύγουν με οποιαδήποτε τιμή. Το κέρδος εν προκειμένω, θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας και απελευθερώνουν κεφάλαια, ενώ μετρούν σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων μείωσης των NPLs.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη άνοιξε το χορό της πώλησης αυτών των πακέτων η Eurobank. Ωστόσο και οι υπόλοιπες τράπεζες, έχουν ήδη έτοιμα τα πακέτα των προς πώληση κόκκινων δανείων και για μήνες περίμεναν να ολοκληρώσει τη συναλλαγή η Eurobank, προκειμένου αφενός να ανοίξει η αγορά, αφετέρου να διαμορφωθούν οι τιμές. Οπότε, άμεσα ξεκινούν κι αυτές...