Skip to main content

Μία αλλαγή «στέγης» που κοστίζει στις επιχειρήσεις

Κόλλησαν στα γραφειοκρατικά της Γ.Γ. Βιομηχανίας τα χρήματα των επιδοτήσεων για προγράμμα για μμε, εξωστρεφείς επιχειρήσεις και νέους.


Κυκλοφόρησε η πληροφορία, τις προηγούμενες ημέρες, ότι άρχισε, μετά από μήνες "εγκράτειας", ένα μπαράζ πληρωμών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013, μόνο που πολλοί δικαιούχοι βιάστηκαν να χαρούν, γιατί τα προγράμματα της Γ.Γ. Βιομηχανίας βρίσκονται σε χρηματοδοτική αγκύλωση.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος ήταν νέα και τώρα είναι υπό παραίτηση, επέλεξε να μεταφέρει την Γ.Γ. Βιομηχανίας από το υπουργείο Ανάπτυξης, το νυν Οικονομίας κ.λ.π. ( τι θα γίνει με αυτές τις ονομασίες - μακρυνάρια;), στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Αυτές οι ανακατατάξεις στις διοικητικές δομές, όταν βρίσκεται σε κρίσιμο χρόνο ολοκλήρωσης ένα σημαντικό πρόγραμμα, προφανώς και δεν εξυπηρετούν. Εν πάση περιπτώσει, πήραν τη Γ.Γ.Βιομηχανίας - μία Γραμματεία που δεν είχε αυτόνομη οικονομική υπηρεσία- και την πήγαν στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ακόμη, σήμερα, σχεδόν επτά μήνες μετά, τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί.

Όσο για τους δικαιούχους, που είχαν εντάξει επενδύσεις στα προγράμματά της; Αυτοί περιμένουν, όλο το 2015 περιμένουν να πάρουν χρήματα για έργα που υλοποίησαν. Και πρόκειται για πολλά προγράμματα, για τα "Εξωστρέφεια Ι & ΙΙ", για τη Νεανική "Επιχειρηματικότητα", τη "Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες", τη "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", την "Ένδυση- Υπόδηση" , τις "Πράσινες" υποδομές και επιχειρηματικές δράσεις, κ.αλ.

Στα παραπάνω προγράμματα οι ενταγμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 5.000, δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι ολοκλήρωσαν τα έργα και διαθέτουν εγκρίσεις για να πάρουν τη δημόσια συμμετοχή. Πάντως, οι δικαιούχοι μετριούνται σε εκατοντάδες, αφού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία 150 επιχειρήσεις έχουν να παίρνουν περί τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Όσοι μπήκαν στα προγράμματα εννοείται πως έβαλαν τη δική τους συμμετοχή για να προχωρήσουν, ίσως αν μπόρεσαν να εξασφάλισαν και κάποιο δάνειο για να καλυφθεί η υστέρηση στην καταβολή της επιδότησης και τώρα περιμένουν.

Ευτυχώς όμως υπάρχει και καλά νέα κι' αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν και ολοκλήρωσαν δράσεις στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος για την "Ενίσχυση των Μικρομεσαίων σε Μεταποίηση, Τουρισμό, Υπηρεσίες".

Όσοι έχουν ολοκληρώσει έργα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του πρώην Ανάπτυξης και νυν υπουργείου Οικονομίας, ήρθε η ώρα, μετά από μία τετράμηνη παύση πληρωμών, να εισπράξουν επιδοτήσεις αρκεί να προσκομίσουν επικυρωμένες ενημερότητες. Αυτοί οι δικαιούχοι, που στην περίπτωση της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας είναι 194 επιχειρήσεις, μπορούν αμεσότατα, ως και αύριο που λέει ο λόγος, να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Για τις επιχειρήσεις αυτές, τις 194 και για εντάλματα πληρωμής που έχουν σταλεί από τις 15 Απριλίου ως τις 15 Ιουλίου, έχουν σταλεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 4,1 εκατ. ευρώ.