Skip to main content

Κωστένογλου: Πλέον ο Άρης είναι κομμάτι της ψυχής μου

Ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» προχώρησε σε έναν πλήρη απολογισμό αναφορικά με τα πεπραγμένα του στον πάγκο του συλλόγου

Σε έναν πλήρη απολογισμό της θητείας του στον Άρη προχώρησε σήμερα παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», o Νίκος Κωστένογλου.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων»:

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο 48χρονος κόουτς, τόνισε:

«Θα προσπαθήσω να δώσω μία γενικότερη εικόνα του τι παρέλαβα και ποια ήταν η παρουσία της ομάδας με τα αποτελέσματα. Όταν ήρθα στην ομάδα, τέλη Φεβρουαρίου, ήταν μία δύσκολη χρονική στιγμή, ειδικά για τον Άρη τότε, που βρισκόταν σε δύσκολη βαθμολογική θέση. Γενικότερα η αγωνιστική του εικόνα και τα αποτελέσματα δεν ήταν η ιδανικότερη. ήξερα το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα. Η απαισιοδοξία τότε ήταν διάχυτη στα αποδυτήρια. Κανείς δεν περίμενε τότε. Ο ενθουσιασμός του καλοκαιριού είχε μετατραπεί σε μία πλήρη απογοήτευση. Αν συνδυάσουμε ψυχολογία και σωματική κατάσταση, όλα ήταν αρνητικά. Από την άλλη και ο κόσμος ήταν απογοητευμένος. Όταν υπηρετείς μία μεγάλη ομάδα, η παρουσία του κόσμου είναι απαραίτητη. Δικαιολογημένα ο κόσμος ήταν απογοητευμένος και από τις άλλες χρονιές που προηγήθηκαν. Σίγουρα υπήρχε η πίστη ότι σύντομα θα βρίσκεται στην κατηγορία που του αρμόζει.

Ως προς την εικόνα και του τι παρέλαβα. Πέρα από αυτά που ανέφερα υπήρχαν και άλλες δυσκολίες. Στην πρώτη προπόνηση υπήρχαν τραυματισμοί. Του Ταυλαρίδη που έπαθε υποτροπή στο αμέσως επόμενο ματς. Του Τζανακάκη, του Ανάκογλου, τοιου Ντούνη. Υπήρχαν δηλαδή και αντικειμενικά προβλήματα να συνθέσουμε αυτή τ ομάδα. Με μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συνέβαλλε η θέληση και η υπευθυνότητα. Δεν έχω κανένα παράπονο από αυτά τα παιδιά. Προσπαθούσαμε βήμα βήμα να μεταφερθεί αυτή η πίστη. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα της ομάδας. Στην πορεία προστέθηκε ο τραυματισμός του Μπαργκάν, επίσης του Ανάκογλου, που δυστυχώς είχε αυτή την άτυχη στιγμή. Γεγονότα που με την αποχώρηση του Τζεμπούρ, έδιναν πολύ λίγες επιλογές στο επιθετικό κομμάτι. Από την πρώτη στιγμή, είχα μία διαφορετική φιλοσοφία από τον προκάτοχό του. Υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, για να αλλάξεις την εικόνα αυτής της ομάδας. Με συμμετοχή κατά 90% της μπάλας σε όλες τις προπονήσεις, ηταν ιδιαίτερο δύσκολο όταν δεν έχεις την ομάδα από την αρχή και δεν γνωρίζεις τις δυνατότητες από την αρχή, έχεις αντικειμενικές δυσκολίες. Καταφέραμε να αλλάξουμε ατομικά την εικόνα του κάθε παίκτη, χωρίς να έχουμε τραυματισμούς. Υπήρχαν διαφορετικές συνήθειες και τρόπος λειτουργίας, είτε στις προπονήσεις είτε σε όλη την εικόνα της ομάδας. Αλλάξαμε πολλά και μέχρι το τέλος είχαμε καρπούς.

Υπήρχαν δυσκολίες, μετά τα Τρίκαλα, υπήρχε μία απόφαση από την πλευρά μου, δύσκολη, να απομακρυνθούν δύο παίκτες που έκρινα αναγκαίο να γίνει. Σε όλη την περίοδο που βρίσκομαι εδώ οι σχέσεις παικτών και τεχνικής ηγεσίας, θα έλεγα ότι ήταν άψογη. Ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί μείναμε με 3 κεντρικούς αμυντικούς. Εγώ γνώριζα ότι ήταν μία απόφαση που έπρεπε να είχα το θάρρος να την πάρω για να είναι ευεργητική για τον σύλλογο. Κι αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Από την πρώτη μέρα συνεργασία με τον κ. Μελισσά, ειχα μία πλήρη εικόνα για τους παίκτες της Κ20. Μετά από δική μου εισήγηση, δοκιμάστηκαν στις προπονήσεις σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Είναι δύσκολο στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος με απαιτήσεις να ασχολείσαι και να ενημερώνεσαι για την Κ20. Όχι μόνο είχα τη θέληση, αλλά 3-4 κάθε εβδομάδα έκαναν προπονήσεις μαζί μας, από την Κ20. Υπήρχε η σκέψη με τον κ. Μελισσά να προωθηθούν 1-2 περιπτώσεις. Ήθελα να το κάνω με σύνεση, χωρίς να είναι πρόσκαιρο. Δεν το έκανα, γιατί η μία περίπτωση είχε τραυματισμό και η άλλη, γιατί υπήρχαν ήδη παίκτες που έπρεπε να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες.

Αξιοποίησα το ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παίκτες όπως ο Ντόγος που έπαιξε λίγο, έγινε μία ιδιαίτερη διαχείριση του Καπνίδη. Ποδοσφαιριστές επίσης που δεν είχαν την αναμενόμενη αγωνιστική παρουσία. Ο Μπούρμπος στον δεύτερο γύρο, ήταν συγκινητικός. Υπήρχαν κι άλλοι παίκτες που άλλαξαν την εικόνα τους και κάποιοι αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ομάδας»

Ως προς την εικόνα και τα αποτελέσματα, είπε:

«Η ομάδα στον β΄γύρο πήρα 7 βαθμούς περισσότερους από τον πρώτο, που είναι πιο δύσκολος. Επίσης εμείς δεν παίξαμε ποτέ με αδιάφορη ομάδα. Κάθε ομάδα για τον λόγο της είχε σκοπό να αποσπάσει βαθμούς από τον Άρη. Αυτό είναι φυσιολογικό για μένα, άρα ο β΄γύρος ήταν πιο δύσκολος από τον α΄. Επίσης θα έλεγα ότι πετύχαμε κα΄τι σπάνιο. Σε όλο το γύρο δεχθήκαμε μόνο τρια γκολ. Για να είμαι αντικειμενικός δεν μπορέσαμε να πετύχουμε περισσότερα. Στα εντός έδρας ματς η εικόνα είχε 180 μοίρες διαφορά. Παίξαμε με Λαμία και Απόλλωνα, που κανείς δεν ήταν αδιάφορος, γιατί ο Απόλλων ήθελε το αήττητο. Είχαμε την κατοχή πάνω από το 60%. Στις Σέρρες το ματς θα έπρεπε από το 10λεπτο να είναι στο 0-2. Στα Τρίκαλα υπήρχαν πολλοί παράγοντες που χάσαμε. Ήταν σε μία αγωνιστική εβδομάδα με τρία ματς. Για εμάς στην κατάσταση που ήταν τότε η ομάδα, για εμάς δεν ήταν καλό. Είχα πάρει κάποιες αποφάσεις σε εκείνο το ματς. Ο Μπούρμπος δεν ήταν καλά, ο Ντούνης είχε ενοχλήσεις, ο Τάτος βγήκε στο 15΄τη στιγμή που ισορροπήσαμε το ματς, δεχθήκαμε μία κόκκινη κάρτα. Το μοναδικό ματς που δεν δημιουργήσαμε μία ευκαιρία. Η εικόνα μας ήταν πρωταθλητισμού. Ήμασταν στο -8 και τελειώσαμε στο -3 και το -6.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καρυπίδη και τον κ. Ορφανίδη, τον πρώτο για την απόφαση να μου δώσει αυτή την τιμητική θέση, να διαχειριστώ μία μεγάλη ομάδα. Με το χέρι στην καρδιά το έκανα άκρως επαγγελματικό, αλλά και πέρα από αυτό με συνείδηση, αξιοπρέπεια και εργάστηκα με κόπο. Στις πρώτες μου δηλώσεις πίστευα ακράδαντα ότι θα βγούμε. Δεν μπορώ να πω ότι δεν πετύχαμε δυστυχώς όμως δεν πίστεψα ότι δεν θα είχαν απώλειες οι δύο ομάδες. Ίσως αντικειμενικά είχαν την δυνατότητα να κερδίζουν κάποια παιχνίδια, η ασφάλεια που είχαν τους έδινε την δυνατότητα να ανακάμψουν. Να ευχαριστήσω όλο το ποδοσφαιρικό και ιατρικό τμήμα, τους άμεσους συνεργάτες μου».

«Για τον κόσμο, εγώ δεν υπήρξα ποτέ Άρης. Αυτή είναι η αλήθεια, το είχα πει από την αρχή. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον σεβασμό που έδειξε στο πρόσωπό μου. Πλέον ο Άρης είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Εύχομαι η ομάδα γρήγορα, τάχιστα, να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία. Να ανατραπεί αυτή η εικόνα της απογοήτευσης και το θεωρώ ανάγκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον έχει ανάγκη. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όλα να πάνε καλά και να δούμε ξανά τον Άρη στην μεγάλη κατηγορία. Να ευχαριστήσω κι εσάς, για την συνεργασία αυτής της περιόδου. Παρόλο που δεν είμαι δημοσιογραφικός τύπος, τα μηνύματα που εισέπραξα, να σας ευχαριστήσω γιατί οι κριτικές σας ήταν καλές. Μέσα από μία καλόβουλη κριτική ο προπονητής πρέπει να διδάσκεται. Έκανα λάθη, αν είναι δυνατόν να είσαι σε μία τέτοια δύσκολη θέση και να μην κάνεις λάθη. Από τότε που ξεκίνησα την προπονητική, είναι λάθη που τα βλεπεις στο τέλος. Είναι αλλιώς η οπτική του προπονητή, από αυτή του δημοσιογράφου ή του φιλάθλου. Κρίνοντας τον εαυτό μου, σύμφωνα και με την εικόνα της ομάδας, ήταν τα λιγότερα που θα μπορούσα να κάνω».

Ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου:

Για το ματς με τα Τρίκαλα: «To μόνο που δεν τόλμησα ήταν να βάλω δύο παίκτες, που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Αυτή την σκέψη την είχα τότε. Επέλεξα αυτό τον τρόπο. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του Τάτου η αντίδραση θα ήταν άμεση. Με εγκλώβισε και δεν μπορούσα να το κάνω».

Για τον Ραούλ Μπράβο: «Έχω ως αρχή τις πρώτες μέρες που βρίσκομαι στην ομάδα, να δω τον κάθε παίκτη. Αφιερώνω αρκετές ώρες, σε 3 μέρες, 25 παίκτες. Μία εκτενή συζήτηση. Για να εισχωρήσω και να έρθω πιο κοντά στον παίκτη. Είναι ένας τρόπος που επέλεξα από τη πρώτη στιγμή. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Έτσι συνομίλησα με τον Μπράβο. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων σχημάτισα μία γνώμη που θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Συνέπεσε σε αυτό το ματς, δεν το έκανα επίτηδες. Κρίνω απαραίτητο να σέβεσαι την προσωπικότητα του συνανθρώπου σου. Να τον σέβεσαι ως άνθρωπο και να τον κρίνεις ως ποδοσφαιριστή. Όπως και για τον Ιντζίδη, θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ καλό παιδί κι ευαίσθητο. Στη ζωή αν εισπράξεις μία σφαλιάρα, ίσως είναι η αρχή να αλλάξεις πράγματα στη ζωή του. Έκανε λάθη τα γνωρίζει και ο ίδιος και μακάρι να είναι παράδειγμα να αλλάξει την εικόνα του».

Για το μέλλον του και αν ξέρει τι θα γίνει: «Είχα μία τηλεφωνική επικοινωνία, έπειτα μία συνάντηση. Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Γενικότερα, υπάρχουν αντιπαραθέσεις, συμβαίνει. Εγώ δεν είχα τέτοια προβλήματα. Από την όλη εικόνα, είχα πει ότι έβαλε πολλά χρήματα και είναι αλήθεια. Διαχειρίστηκαν λάθος πολλά πράγματα. Γι αυτό έφτασε η ομάδα τον Φεβρουάριο σε μία δύσκολη θέση. Η οικονομική παρουσία ήταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της κατηγορίας. Ο κ. Καρυπίδης είναι σε μία πολύ δεινή θέση. Πρέπει να ξαναβάλει χρήματα. Ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να έχει αποτέλεσμα το τι θα γίνει του χρόνου. Εύχομαι να υπάρξει μία καλή απόφαση για τον σύλλογο. Στο ραντεβού που είχαμε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, λίαν συντόμως θα υπάρχει μία ανακοίνωση από την ΠΑΕ. Όσο για τα ονόματα προπονητών, έτσι λειτουργεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σημασία έχει να είσαι ήρεμος για την προσπάθεια που κατέβαλλε».

Για τους παίκτες, αν υπήρχε θέμα εντός της ομάδας για τις πληρωμές: «Δεν θα μπω σε αυτο το κομμάτι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι γνωρίζει ο κ. Καρυπίδης, ότι διδάχτηκε μέσα από αυτή τη χρονιά, ορισμένα πράγματα που θα τα αλλάξει. Αντικειμενικά αυτή ομάδα θα έπρεπε να οδηγεί την κούρσα σε όλο το πρωτάθλημα».

Για το ρόστερ: «Σίγουρα υπήρχε έλλειψη ενός φορ. Πάντα χρειάζεται μία ομάδα αλλαγές όταν θα ξεκινάει μία νέα σεζόν. Για τη Β΄Εθνική θα πρέπει να είναι ελάχιστες οι αλλαγές».

Για το αν υπάρχει κίνητρο στους παίκτες να μείνουν: «Είναι κομβικό που θα παίζει η ομάδα. Επίσης τα συμβόλαια που υπάρχουν και την διάθεση των παικτών και της διοίκησης. Πιθανολογώ θα γίνουν αλλαγές. Σίγουρα θα υπάρχουν στο μέλλον. Κανείς σύλλογος δεν κρατάει με το ζόρι έναν παίκτη, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που θα θέλουν να πάνε σε μεγαλύτερες ομάδες. Ο κ. Καρυπίδης θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις».

Για την άνοδο μέσω της τρίτης θέσης: «Γνώριζα ότι αφού μία ομάδα σαν τον Ηρακλή, είχε οικονομικές διαφορές και όχι σωστό φάκελο θα έδινε τη δυνατότητα να ανέβει η ομάδα ως τρίτη. Δεν είμαι σε θέση να πάρω θέση κατά του Ηρακλή. Υπάρχει μία σύγχυση στην απόφαση, δεν γνωρίζω τι θα πουν οι αρμόδιες αρχές».

Για το αν θα ήθελε να μείνει στον Άρη: «Αν ακούσετε ξανά τις δηλώσεις μου ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…».