Skip to main content

Kορυφαίες παρουσίες στο ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

Με κορυφαίες πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες από ελληνικής και από τουρκικής πλευράς διεξάγεται σήμερα το ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, του οποίου οι εργασίες κορυφώνονται το βράδυ με
Με κορυφαίες πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες από ελληνικής και από τουρκικής πλευράς διεξάγεται σήμερα το ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, του οποίου οι εργασίες κορυφώνονται το βράδυ με τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.

Στο φόρουμ, που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ με τον αντίστοιχο τουρκικό σύνδεσμο TUSIAD και την Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας, συμμετέχει η επιχειρηματική «ελίτ» των δύο χωρών με 100 από τους μεγαλύτερους Τούρκους επιχειρηματίες και 200 Έλληνες.

Η έμφαση, σε επιχειρηματικό πεδίο, δίνεται στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις των δύο μερών (έχουν προγραμματιστεί περί τις 65), οι οποίες έχουν ζητηθεί εκατέρωθεν, με βάση τα χαρακτηριστικά και το προφίλ των εταιριών και αφορούν κυρίως τους κλάδους των κατασκευών, των δομικών υλικών, της ενέργειας, των τραπεζών, των τροφίμων, των θαλάσσιων μεταφορών, των ενδυμάτων.

Ζητούμενο είναι η δημιουργία συμπράξεων (joint ventures) με τη συνένωση συμπληρωματικών δυνατοτήτων και την προοπτική επέκτασης σε τρίτες αγορές, με έμφαση τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα της ανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου. Ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά ότι από τις σημερινές συναντήσεις, που φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, θα προκύψουν ή θα δρομολογηθούν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η έναρξη των εργασιών του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ έγινε με την παρουσία και τις ομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, του Τούρκου ομολόγου του, Αλί Μπαμπατσάν, και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Σπύρου Κουβέλη.

Ανάμεσα στα όσα θα συζητηθούν στα πάνελ περιλαμβάνονται τα εξής: «Η Τουρκία ως γέφυρα για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», «Βόρεια Ελλάδα και Τουρκία: Νέα μέσα για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη» και «Εποικοδομητικές λύσεις για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και δυνατότητες».

Η τελευταία συνεδρίαση του φόρουμ θα γίνει παρουσία και με ομιλίες της υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λ. Κατσέλη, και του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας, Ζ. Τσαγλαγιάν, ενώ τις εργασίες θα κλείσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, οι οποίοι θα είναι και οι κύριοι ομιλητές.