Skip to main content

Κορκίδης: Άρση της αβεβαιότητας και διευθέτηση των προκλήσεων

«Χωρίς την αξιολόγηση, η πρωτοβουλία ανάληψης επενδύσεων θα αποθαρρύνεται, ενώ θα συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων»

Έκκληση για άρση της αβεβαιότητας και διευθέτησης των προκλήσεων της οικονομίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τα χθεσινά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορκίδης, «αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, είναι ότι χωρίς την αξιολόγηση για την ομαλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η πρωτοβουλία ανάληψης επενδύσεων θα αποθαρρύνεται, ενώ θα συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στην πτωτική πορεία των ελληνικών δεικτών για το εμπόριο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισήμανε ότι «η συνεχιζόμενη υποχώρηση του προϊόντος και του εισοδήματος, η ρευστή οικονομική κατάσταση, η υψηλή ανεργία, η συρρίκνωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικά η επιβολή του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αξίας των εισαγωγών και τους επόμενους μήνες».

«Η μείωση όμως των διεθνών τιμών πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά την αξία και των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών», τονίζοντας ότι εκτός από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, καθοδικές πιέσεις στις εξαγωγές θα έχει και η συντήρηση της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και καθυστερήσεων στην αποστολή των προϊόντων», τόνισε ο κ. Κορκίδης, ωστόσο, όπως είπε, η επιβράδυνση των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη της αντίστοιχης των εισαγωγών, βελτιώνοντας έστω και έμμεσα, το εμπορικό ισοζύγιο.