Skip to main content

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

Οι εορτασμοί στο όρος Βέρμιο ξεκίνησαν την Κυριακή και ολοκληρώνονται σήμερα, Δεκαπενταύγουστο - Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κορυφώνονται σήμερα, Δεκαπενταύγουστο, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία για τον εορτασμό της Παναγίας.

Δύο είναι φέτος τα σημαντικά γεγονότα στις φετινές εκδηλώσεις. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά των οστών του Λεωνίδα Ιασωνίδη, ενός από τα πολιτικά σύμβολα του νεότερου ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού,  στο ειδικό νεκροταφείο της μονής όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων επιφανών ανθρώπων του Πόντου οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την επανασύσταση του ιερού προσκυνήματος στην Ελλάδα (αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ισαάκ Γαβριηλίδης, Σταύρος Νικολαΐδης κ.ά.).

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά μετά την εκδίωξη των Ποντίων από τα πάτρια εδάφη θα συλλειτουργήσουν στην ιερά μονή του Βερμίου τα τρία μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα του Πόντου. Πρόκειται για τις τρεις ιστορικότερες μονές του Πόντου, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, την αρχαιότερη μονή στον Πόντο η οποία έχει επανασυσταθεί στην περιοχή της Κοζάνης και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα που έχει επανασυσταθεί στη Νάουσα.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Παρών και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ αναμένεται να προσέλθουν ακόμη δεκάδες υπουργοί, βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ιεράρχες κ.ά.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος.
11:00 Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων σωματείων.