Skip to main content

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση: Τι προχωράει και τι κολλάει

Στην τελική ευθεία για συμφωνία ή ρήξη: Ποια μέτρα έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση και ποια θέλει να τα πάει στις... καθυστερήσεις.

Ο κύβος ερρίφθη: Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της Στατιστικής Αρχής, την ευρύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και ειδικά στα λεγόμενα «ακριβά νησιά»,  όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αναμένεται να επιβληθεί τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, με βάση το κριτήριο των αστεριών τους.  Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μερικές ακόμα αλλαγές, αναλόγου περιεχομένου (πχ εισαγωγή της λοταρίας, για την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ).

Οι αποφάσεις είναι οριστικές και το μοναδικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι αν αυτά τα μέτρα αρκούν για να απελευθερώσουν την προκαταβολή της δόσης, χωρίς πολιτική συμφωνία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα δύσκολα θέματα (κυρίως εργασιακού και ασφαλιστικού περιεχομένου), αν είναι δυνατόν, να πάνε για το β' εξάμηνο του 2015. Στη συμφωνία του Ιουνίου, ωστόσο, θα γίνονται κάποιες πρώτες κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, η μείωση των πολύ υψηλών επικουρικών συντάξεων ΄ή η θέσπιση αντικινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επίσης, τον Ιούνιο η κυβέρνηση ενδέχεται να δεχθεί το πάγωμα του νόμου Σκουρλέτη για τις αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει άλλες απαιτήσεις των θεσμών (ομαδικές απολύσεις, ρήτρα μηδενικού ελλείματος κλπ).

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών, όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, που η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει για αργότερα, να «έρθουν» τώρα. Γι αυτό και οι επόμενες θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.