Skip to main content

Κόπηκαν 21.000 κλήσεις από την έναρξη εφαρμογής του Thesi

Από τις 13 Νοεμβρίου 2017 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 72.365 έλεγχοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Περίπου 21.000 κλήσεις, μέσα σε 2,5 μήνες, μοίρασαν οι δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από ελέγχους για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Με την έναρξη του συστήματος Thesi, οι δημοτικοί αστυνομικοί επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου αρχικά να ενημερωθούν οι πολίτες και τελικά να εφαρμοστεί σωστά η ελεγχόμενη στάθμευση.

Σημειώνεται πως έως τα τέλη Νοεμβρίου, τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας έδιναν στους μόνιμους κατοίκους, που στάθμευσαν σε θέσεις επισκεπτών, μία«προειδοποιητική - ενημερωτική» κλήση, όμως από την 1η Δεκεμβρίου τα «ροζ χαρτάκια» μοιράζονταν κανονικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 72.365 έλεγχοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς, τόσο για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο (από τις 13 του μήνα) διεξήχθησαν 5.246 έλεγχοι και τον Δεκέμβριο 10.428 έλεγχοι. Με την έναρξη της νέας χρονιάς οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν και έτσι τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 35.109 έλεγχοι και τον Φεβρουάριο (έως τις 13 του μήνα) 21.582 έλεγχοι.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, για ελεγχόμενη στάθμευση και ΚΟΚ συνολικά, οι δημοτικοί αστυνομικοί άφησαν πάνω στα παρπρίζ των οχημάτων 30.320 ροζ χαρτάκια. Αναλυτικότερα, τον Νοέμβριο οι κλήσεις για παραβάσεις ήταν 3.726, τον Δεκέμβριο 7.780, ενώ με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι κλήσεις εκτοξεύτηκαν φθάνοντας τον Ιανουάριο στις 13.254 και για τις 13 πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου έφθασαν στις 5.560.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, ειδικά για τις παραβάσεις που αφορούν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, στους 2,5 μήνες εφαρμογής του, βεβαιώνονταν κατά μέσο όρο περίπου 420 παραβάσεις τη μέρα (σσ: στους υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες, ενώ ως αφετηρία για τους υπολογισμούς λογίζεται η 1η Δεκεμβρίου καθώς τις δύο πρώτες εμβδομάδες οι παραβάτες λάμβαναν προειδοποιητική «κλήση»).

Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του συστήματος οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στις θέσεις επισκεπτών – λευκή διαγράμμιση, ενώ τον Δεκέμβριο οι μισοί έλεγχοι ήταν για τους επισκέπτες και οι υπόλοιποι για τους δημότες. Τον Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στις θέσεις μόνιμων κατοίκων.
 
Σημειώνεται πως οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας επικεντρώνονται στις θέσεις και κατά πόσο έχουν σταθμεύσει σωστά οι οδηγοί, οι μόνιμοι κάτοικοι δωρεάν σε αυτές με τις μπλε διαγραμμίσεις και οι επισκέπτες με χρέωση σε αυτές με τις άσπρες.