Skip to main content

Κοπεγχάγη: Προσχέδια πολλά, λύση καμία

Προς «ναυάγιο» οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί η τελική διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποχώρησε από τη σύνοδο ο
Προς «ναυάγιο» οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί η τελικήδιεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΟιΗΠΑ δια στόματος Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκαν για μείωση των ρύπων μόλιςκατά 4%, ενώ ζήτησαν και τη θέσπιση διεθνούς συστήματος παρακολούθησηςτων μειώσεων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλώντας τη μήνη τηςΚίνας.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι από τη σύνοδο αποχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας,Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας στη θέση του τον σύμβουλό του για το κλίμα.


Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ναταλία Τιμακόβα, ο Ρώσος πρόεδρος έφυγεεπειδή αύριο πρέπει να βρεθεί στο Αλμάτι για τη σύνοδο της ΟργάνωσηςΣυλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


Η κ. Τιμακόβα σημείωσε ότι «η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη από καιρό», και πρόσθεσε ότι «ο σύμβουλός του για το κλίμα παρέμεινε και έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες».



Το τρίτο προσχέδιο

Τη μείωση κατά 50% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, θέτει ως στόχο το τρίτο προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, αλλά το κείμενο δεν καλύπτει προηγούμενα κενά, όπως η αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.

Το προσχέδιο έχει τον τίτλο «Tο Σύμφωνο της Κοπεγχάγης» και αποτελείται από τρεις σελίδες, ενώ δεν είναι δεσμευτικό ως προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Επιπλέον, το σχέδιο της διακήρυξης παραμένει πιστό σε προηγούμενους στόχους, ανάμεσά τους η μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες, η εξαφάνιση διαφόρων ειδών και η αύξηση της στάθμης των ωκεανών.

Ακόμη, αναφέρεται η επανεξέταση του σχεδίου της διακήρυξης το 2016 όπου θα αναθεωρηθεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου. «Συμφωνούμε ότι απαιτείται μεγάλη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών με την προοπτική για ελάττωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050 κάτω από τα επίπεδα του 1990, με τις πλούσιες χώρες να περιορίζουν τις εκπομπές τους κατά 80%», αναφέρει το κείμενο.

«Οφείλουμε, αναγνωρίζοντας την επιστημονική άποψη ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να είναι κάτω από τους δύο βαθμούς και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, να ενισχύσουμε την μακροπρόθεσμη συνεργασία μας για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει το έγγραφο.

Πάντως, σημειώνεται ότι το κείμενο δεν καλύπτει προηγούμενα κενά, όπως η αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.


Αποχώρησε από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ο πρόεδρος της Ρωσίας,Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουνπεριέλθει σε αδιέξοδο, στο σύμβουλό του για το κλίμα.


Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ναταλία Τιμακόβα, ο Ρώσος πρόεδρος έφυγεεπειδή αύριο πρέπει να βρίσκεται στο Αλμάτι για τη σύνοδο της ΟργάνωσηςΣυλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


Η κ. Τιμακόβα σημείωσε ότι «η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη από καιρό», και πρόσθεσε ότι «ο σύμβουλός του για το κλίμα παρέμεινε και έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ