Skip to main content

Κόντρες στη Βουλή για το μνημόνιο

Έντονη αντιπαράθεση αλλά και αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης προκλήθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για το «Πρόγραμμα Διαύγεια», γεγονός που προκάλεσε τη
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των «αναγκαστικών μέτρων για τη σωτηρία της χώρας», οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, που έκαναν λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης», χαρακτήρισαν τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του ν/σ για το «Πρόγραμμα Διαύγεια».

«Κοινός παρονομαστής σε ό,τι κάνουμε είναι η διαφάνεια παντού. Όλες μας οι επιλογές έχουν μοναδικό στόχο να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Να καταφέρει να πατάει γερά στα πόδια της, να βγει από τη κρίση, που την οδήγησε ένα παλιό, χρεωκοπημένο, αδιαφανές, πελατειακό πολιτικό σύστημα, και πάνω από όλα να της δημιουργήσουμε προοπτική», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με αφορμή το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των μέτρων, τα οποία αναγκάστηκε, όπως είπε, να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «η χώρα ήταν ένα ακυβέρνητο καράβι» και πως «αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε όλα σε πρωτόγνωρους ρυθμούς».

Απαντώντας στις αναφορές του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι το κόμμα του «θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από το μνημόνιο», ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να σβήσετε από τη μνήμη σας τις μνημειώδεις πράξεις σας και την απραξία στα χρόνια διακυβέρνησής σας, που φόρτωσαν στην Ελλάδα αναξιοπιστία. Τη βούληση να φύγουμε από τις δικές μας αδυναμίες, να ορίζουμε εμείς την τύχη της χώρας, δεν την δείξατε ποτέ. Φοβηθήκατε. Την έχουμε, όμως, εμείς και αναλαμβάνουμε και το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και για «επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης». Μίλησε, δε, για «σενάρια εθνικής σωτηρίας, που έχουν αρχίσει να προωθούν κάποιοι από αριστερά και δεξιά, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να προχωρήσουν».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγορώντας τον ότι επέλεξε την δρόμο της «τυφλής σύγκρουσης» και πρόσθεσε: «Από την αλήθεια δεν ξεφεύγει κανένας και κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει διαφορετικά τις εξελίξεις είναι μάταιη. Ένα αριστερό κόμμα είπε ένα μεγάλο ΄όχι΄ σε ένα ν/σ, που επιβάλλει την απόλυτη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση».

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κ. Τζαβάρας, όσο και ο πρ. υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη την παραπληροφόρηση ότι η χώρα έφτασε εδώ από την ανεύθυνη πολιτική της ΝΔ» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα καταργώντας διατάξεις του κράτους δικαίου».

«Νέο πολιτικό σκηνικό με παλαιά υλικά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υποστήριξε ότι «οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους».