Skip to main content

Κόντρα Βρετανίας - ΗΠΑ για διαρροές

Συνεχίζονται οι συλλήψεις, οι προσαγωγές υπόπτων και οι έρευνες σε οικίες από την Αστυνομία του Μάντσεστερ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Επιχειρείται προσπάθεια να εντοπιστεί το τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο όλα δείχνουν ότι υπάρχει πίσω από τον ισλαμιστή τρομοκράτη Σαλμάν Αμπίντι. Παράλληλα, ένταση επικρατεί στις σχέσεις Βρετανία-ΗΠΑ εξαιτίας των διαρροών απόρρητων πληροφοριών, στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οκτώ άτομα κρατούνται από την αστυνομία του Μάντσεστερ, ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τον δράστη της βομβιστικής επίθεσης, Σαλμάν Αμπίντι. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και μέλη της οικογένειας του τρομοκράτη που πιστεύεται ότι είχαν διασυνδέσεις με παρακλάδι του ISIS, στην Λιβύη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, ο Αμπίντι, ερχόμενος στην Βρετανία από τη Λιβύη, είχε σταματήσει για κάποιες ημέρες στη Γερμανία.

Σταματά η συνεργασία με το FBI

Εν τω μεταξύ οι διωκτικές αρχές στη Βρετανία είναι έξαλλες με τις διαρροές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ που κρίνουν ότι υποσκάπτουν την πορεία της έρευνας. Συγκεκριμένα, η ταυτότητα και η φωτογραφία του δράστη κυκλοφόρησε αμέσως σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το ποτήρι ξεχείλισε με φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τον τόπο του μαζικού εγκλήματος, με διαμελισμένα πτώματα και τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε, οι οποίες διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν στους NYT.

Για το κρίσιμο θέμα τον διαρροών, η Τερέζα Μέι διαμαρτυρήθηκε προσωπικά στον Ντόναλντ Τράμπ κατά την συνάντηση τους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε ανταλλαγή πληροφοριών για την πορεία της έρευνας με το FBI και τις Αμερικανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, σπάζοντας την παράδοση της στενής συνεργασίας Βρετανίας-ΗΠΑ σε ζητήματα τρομοκρατίας, η οποία καθιερώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle