Skip to main content

«Κόντρα» στον δήμο Παύλου Μελά για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Τι προέκυψε από την επίσκεψη του δημοτικού συμβουλίου στο έργο. Τι λέει ο ΦΟΔΣΑ. «Ο δήμος κερδίζει μόνο επιβάρυνση», λέει η αντιπολίτευση

Το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας επισκέφτηκε κλιμάκιο του δήμου Παύλου Μελά με επικεφαλής τον δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, και αποτελούμενο από δημοτικούς συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων. Η επίσκεψη μάλιστα αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, στη βάση των στοιχείων που έδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τον ΣΜΑ.

Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «αναΤΡΟΠΗ δήμου Παύλου Μελά» και δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Λίλτση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Λίλτσης είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στον δήμαρχο: «Έχετε πάει στο ΣΜΑ; Δεν θα έπρεπε να πάει το δημοτικό συμβούλιο έστω για επίσκεψη και ξενάγηση»;

Το κλιμάκιο του δήμου ξενάγησε στους χώρους των εγκαταστάσεων ο γενικός γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Στάθης Λαφαζανίδης. Ο κ. Λαφαζανίδης ενημέρωσε μεταξύ άλλων τους αιρετούς της περιοχής για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΜΑ, τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθείται από τη στιγμή που τα απορρίμματα θα καταλήξουν στις τέσσερις πρέσες των εγκαταστάσεων.

Κατά την ξενάγηση πραγματοποιήθηκε συζήτηση του κ. Λαφαζανίδη με τους δημοτικούς συμβούλους Παύλου Μελά. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα και δόθηκαν πολλές απαντήσεις που θα γνωστοποιηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Λίλτσης ζήτησε να ενημερωθεί:

1.Κατά πόσο θα ωφεληθεί από την παρουσία του ΣΜΑ στην Ευκαρπία ο δήμος Παύλου Μελά.

2.Εάν θα υπάρξει έκπτωση στο ποσό με το οποίο συνδράμει ο δήμος Παύλου Μελά στο ταμείο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

3.Εάν θα συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου Παύλου Μελά στη διοίκηση του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Λαφαζανίδης στον κ. Λίλτση έγινε γνωστό ότι:

1.Ο δήμος Παύλου Μελά δεν θα ωφεληθεί από την παρουσία του ΣΜΑ στην περιοχή της Ευκαρπίας. Μάλιστα, στην ενημέρωση επισημάνθηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί άλλος ΣΜΑ είτε στα δυτικά είτε στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης στο εγγύς διάστημα.

2.Δεν θα υπάρξει έκπτωση στο ποσό συμμετοχής του δήμου στο ΦΟΔΣΑ.

3.Δεν θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για το δήμο μας. Για να υπάρξουν οφέλη και εκπτώσεις θα πρέπει να κατατεθεί σχετικός νόμος από την κυβέρνηση που να το προβλέπει.

4.Δεν θα συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος του δήμου στη διοίκηση του ΣΜΑ. Προβλέπεται ωστόσο εκπροσώπηση από τη θέση του... τοποτηρητή.

«Χαιρόμαστε που για ακόμα μια φορά οι δημότες Παύλου Μελά ενημερώνονται για την καθημερινότητα τη δική τους και των παιδιών μας μετά από ενέργειες και δράσεις της παράταξης αναΤΡΟΠΗ. Αναρωτιέμαι όμως, εάν δεν υπήρξε η σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο δήμαρχος στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ θα ήταν στην τελετή των... εγκαινίων; Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις που την προσπερνούν και δεν πρωταγωνιστεί σε αυτές. Ο δήμος Παύλου Μελά χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα πρωτοστατεί στα γεγονότα υπέρ του συμφέροντος των πολιτών. Σήμερα μάθαμε ότι ο δήμος μας ΔΕΝ κερδίζει τίποτα περισσότερο σε σχέση με άλλους δήμους παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του ΣΜΑ θα επιβαρύνει την περιοχή μας. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του δημάρχου σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε σχετική ερώτηση που θα του θέσουμε για λογαριασμό των συνδημοτών μας. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια για αυτά που επηρεάζουν την καθημερινότητα τη δική τους και των παιδιών τους», δήλωσε ο κ. Λίλτσης.