Skip to main content

Κόντρα στη Βουλή για την επιστράτευση

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για την επιστράτευση των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως. Καμία ειδική ομάδα δεν έχει δικαίωμα να παραλύει τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για την επιστράτευση των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως.

«Κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να κρατά ως ομήρους όλη την ελληνική κοινωνία και να παραλύει ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, επειδή θα πρέπει να πέσουν οι τιμές, θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και θα βοηθηθεί η ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση της κυβέρνησης. «Δεν ξέρω τι θα κάνετε στο μέλλον. Θ’ ανοίξετε εξορίες;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Ο αγώνας των οδηγών βυτιοφόρων, ουσιαστικά στρέφεται κατά της πολιτικής σας που θέλει να συγκεντρώσει τις μεταφορές σε λίγα χέρια. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια γεγονότα και στους ναυτεργάτες. Δεν θα καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων και καλούμε τους εργαζομένους τώρα να βγάλουν συμπεράσματα και να μην στραφεί ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά να στηριχθούν οι απεργίες των ναυτεργατών», ανέφερε ο κ. Παφίλης.

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την «κλιμάκωση του Ιουλιανού πραξικοπήματος που θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ιστορία - καταπάτηση του Συντάγματος, διάλυση κάθε κοινοβουλευτικής τάξης».

«Βγάλατε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια, μετά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τώρα επιστρατεύετε τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Πού οδηγείτε τη χώρα και τη Δημοκρατία; Στο γύψο πάτε να βάλετε τις απεργίες; Μας φέρνετε αντισυνταγματικές τροπολογίες με τις οποίες εκποιείτε τον εθνικό πλούτο και τροπολογία με την οποία καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις, τον ΟΜΕΔ, το συνδικαλιστικό κίνημα. Καμία κυβέρνηση μετά τον πόλεμο δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους μέτρα αυταρχισμού. Μόνη διέξοδος να εξεγερθεί ο ελληνικός λαός ενάντια στην νεοαποικιοκρατία και μια παραδομένη κυβέρνηση που μας οδηγούν στην καταστροφή», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ακούσαμε μέχρι και τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για Ιουλιανό πραξικόπημα - και δεν ντρέπονται», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπενθυμίζοντας στους προηγούμενους ομιλητές, ότι «η απεργία γίνεται από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και όχι από τους οδηγούς τους».

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καλούν το λαό σε επανάσταση την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τι θέλει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ; Να καταλυθεί το κράτος, να μην γίνει κανείς διάλογος, να μην γίνει καμία πρόοδος, να παραμείνουμε στα κλειστά επαγγέλματα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων, να παραμείνει ο λαός στη θυσία του εισοδήματος και της αποταμίευσής του; Ζητούν να μην έχει καμία ελπίδα;», συνέχισε.

«Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές για τις οποίες ο λαός μάς ψήφισε», ανέφερε ο κος Παπουτσής, εισπράττοντας το χειροκρότημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσεως και τουριστικής περιόδου. Αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στις αντιδράσεις μας, προκειμένου να αποφύγουμε τις ακρότητες, προκειμένου να αποφύγουμε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού» ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. «Στο άλλο άκρο, βρίσκεται η επιστράτευση. Ρωτούμε: Εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές; Γιατί ο ΛΑΟΣ γνωρίζει πως υπάρχει και η διέξοδος του εξαντλητικού διαλόγου. Πρότασή μας είναι μία: Όταν βιώνουμε μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας, συμπεριφορές μας και νουνεχείς πρώτα απ’ όλα», δήλωσε ο κ. Ροντούλης.

«Αδυναμία σημαίνει επιστράτευση. Μην χαίρεστε για το αδιέξοδο που δημιουργήσατε», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, εστιαζόμενος στη διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου που θίγει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων, ένα μήνα πριν τη συζήτησή του στη Βουλή.

«Βγήκε ο κ. υπουργός αιφνιδιάζοντας την κοινωνία και προκαλώντας ένα αδιέξοδο. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια φαινόμενα», παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος. Παραδεχόμενος ότι «δεν πρέπει κανείς να καταδυναστεύει τους υπόλοιπους για πράγματα που ενδεχομένως βρίσκεται εν δικαίω», ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκοπίμως χρησιμοποιεί τη φιλολογία περί «συντεχνιών» και «βάζει το φιτίλι για τα πολλαπλά κατάγματα της κοινωνικής συνοχής».

«Τα τραύματα της ελλειμματικής κοινωνικής συνοχής, στα οποία επενδύετε, είναι προφανές ότι θα γυρίσουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πυροβολείτε τα πόδια σας - σταματήστε», κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Μαρκόπουλος.