Skip to main content

Μητσοτάκης σε Κουρουμπλή: Δεν ντρέπεστε, είστε υπόλογος

Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς, είπε ο Μητσοτάκης στον Κουρουμπλή. Μητσοτακέικο ψέμα, αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ο υπουργός.

Σφοδρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εξελίχθηκε στην Βουλή, μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Πότε φτιάχτηκε το περιβόητο συντονιστικό στο οποίο αναφέρεστε και ποιο ήταν το επίπεδο του συντονισμού, το επίπεδο της ενημέρωσης των τοπικών αρχών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Πήγα την Πέμπτη και έκανα μία επιθεώρηση, είδα πανικόβλητους δημάρχους, είδα ιδιωτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει κεντρική χαρτογράφηση των πραγματικών εστιών ρύπανσης», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Η συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη-Κουρουμπλή

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA  να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα
Κυριάκος: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα
Κυριάκος: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι.
Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στον Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί.

«Δεν ντρέπεστε λίγο, κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και είστε υπεύθυνος για όλα αυτά που έχουν γίνει και μου υψώνετε και τη φωνή σας, θα απαντήσετε, είστε υπόλογος», είπε σε οξύτατο τόνο o κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον υπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν εξακριβωθεί ότι η υποστήριξη από τον EMSA ζητήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου οφείλει «εδώ και τώρα» να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο κ. Κουρουμπλής από την πλευρά του ανέφερε ότι «ήμασταν αποτελεσματικοί αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας», προσθέτοντας ότι «σε ένα μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά».

«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο, που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο». «Είμαι εδώ να ακούσω τους φορείς και βουλευτές και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα», τόνισε.  

Στην αρχή της ομιλία του ο υπουργός τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε δυστυχώς ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα στη περιοχή της Σαλαμίνας. Ένα ατύχημα, που μας έχει συγκινήσει και ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό για το πώς συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα».

Όσον αφορά την πορεία των ερευνών είπε ότι η δικαιοσύνη και οι αρχές βρίσκονται σε συνεργασία «για να δούμε τι έγινε και με τα βίντεο από τις καταδύσεις». «Σύντομα θα έχουμε μία πραγματική εικόνα», κατέληξε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος διαβεβαίωσε ότι είναι αντιστρέψιμες οι επιπτώσεις και υπογράμμισε ότι το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος θα κριθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα.