Skip to main content

Κοντονής: Θα αλλάξω τον νόμο Παρασκευόπουλου, δεν θα τον καταργήσω

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε τους 3 άξονες των αλλαγών που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι.

Διορθωτικές κινήσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου με αφορμή την υπόθεση της ληστείας στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τον καταργήσει προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον "Real 97,8" αποκάλυψε τους 3 άξονες των αλλαγών που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Έχω δώσει τρεις κατευθύνσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν τον Αύγουστο, όταν θα έρθουμε να νομοθετήσουμε πάλι για αυτό το ζήτημα. Κατά πρώτον θα πρέπει να εισαχθούν περισσότερες εξαιρέσεις των ευεργετικών διατάξεων αυτών που υφίστανται τώρα. Σήμερα υφίσταται μόνο η εξαίρεση για αδικήματα κακουργηματικού επιπέδου εις βάρος ανηλίκων. Θα πρέπει λοιπόν, εδώ να δούμε κι άλλα ζητήματα, για τα οποία πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και όχι να τυγχάνει γενικής εφαρμογής η ευεργετική διάταξη".

"Το δεύτερον", συνέχισε, " είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία διαμεσολάβηση για ορισμένα αδικήματα ενός υπηρεσιακού συμβουλίου ή ενός δικαστικού συμβουλίου ή και των δύο, αν το δεύτερο είναι σε δεύτερο βαθμό".

Και πρόσθεσε: "Και το τρίτο είναι να γίνει εκτεταμένη η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού, αυτού που λέμε "βραχιολάκι” σε δύο παραμέτρους: κάποιος να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει γνώση του πού βρίσκεται και δεύτερον να υπάρχει δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ΄οίκον".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν -και το λέω διορθώσεις- μάλλον αυστηρά με βάση τον προηγούμενο νόμο. Ο προηγούμενος νόμος ήρθε να αντιμετωπίσει ένα οξύτατο πρόβλημα στις φυλακές. Παραλάβαμε μια απελπιστική κατάσταση που δημιουργεί ένα κλίμα εντάσεων στις φυλακές μέχρι ανθρωποκτονιών. Φτάσαμε από 11.500 κρατούμενους να πάμε στις 9.500 και πλέον αυτός ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος. Πρέπει να τον κρατήσουμε σε αυτά τα επίπεδα".

Το κυβερνητικό στέλεχος εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στάση του στο θέμα, σημειώνοντας:

"Θλίβομαι όταν διαβάζω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού λέει ότι θα καταργήσει τον νόμο. Πρέπει να αποτυπώσουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, να φέρουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διορθώσεις ακριβώς για να υπάρχει μία ισορροπία".