Skip to main content

Κοντονής: Τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης πρότυπο για όλη τη χώρα

Το μηχανογραφημένο σύστημα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο για τα δικαστήρια όλης της υπόλοιπης χώρας, είπε ο υπουργός.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με την συνοδεία του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Τσαλαπόρτα, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία των προϊσταμένων των Δικαστικών Υπηρεσιών.

«Το μηχανογραφημένο σύστημα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποτελούν πρότυπο για τα δικαστήρια όλης της υπόλοιπης χώρας», ανέφερε ο κ. Κοντονής μετά το τέλος της ξενάγησής του προσθέτοντας:

«Η σημερινή ήταν μια παραγωγική επίσκεψη. Συζητήσαμε με όλο το προσωπικό τών δικαστηρίων την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής οργάνωσης τών δικαστηρίων. Ο τρόπος οργάνωσης υπολείπεται κατά πολύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την Ελλάδα ήταν παντελώς άγνωστη, με συνέπεια την καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και την ταλαιπωρία των πολιτών και των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της δικαιοσύνης. Πρέπει μέσα σε μια διετία να έχουμε μια διαφορετική εικόνα στην εφαρμογή της δικαιοσύνης. Αυτά που κάνουμε τώρα είναι τα πρώτα βήματα και τα πιο δύσκολα. Η ανταπόκριση των δικαστικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα θετική. Αποχωρώ από την Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Σε ότι αφορά το πόθεν έσχες ο υπουργός τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρέωση στην υποβολή πόθεν έσχες γιατί με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Θεωρώ ότι το σχόλιο του κ. Παπαγγελόπουλου καλύπτει το θέμα. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δήλωση μπορεί να κατατίθεται με ηλεκτρονικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.