Skip to main content

Κοντονής: Η διαφάνεια στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

GΘέλουμε να ελέγχονται οι πλειστηριασμοί από τραμπούκους ή να διασφαλίσουμε τον έλεγχο και την διαφάνεια;», διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νομοτεχνική βελτίωση που θα ορίζει ως ελάχιστη αμοιβή για τον Διαμεσολαβητή τα 150 ευρώ αντί τα 250 που προβλέπει η αρχική διάταξη, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αόριστη ρητορική φόβου και τρόμου από ορισμένες πλευρές, σε ό,τι αφορά τον θεσμό του Διαμεσολαβητή για την επίλυση ιδιωτικών εξωδικαστικών διαφορών, επισημαίνοντας ότι "κάποιοι φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι στήνεται μηχανισμός άλωσης του πολίτη που θέλει να βρει το δίκαιο του".

Ο κ. Κοντονής, αφού σημείωσε ότι μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο οι εργατικές διαφορές, χαρακτήρισε ως "τη μεγαλύτερη ανακρίβεια" τον ισχυρισμό ότι ο Διαμεσολαβητής εκδίδει απόφαση:

"Δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία. Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει, δεν τέμνει μια διαφορά πολιτών, όπως κάνει το δικαστήριο αλλά συντονίζει μια προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης μιας ιδιωτικής διαφοράς", τόνισε. "Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αυτό που ορίζει το νομοσχέδιο, είναι η υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων να οδηγηθούν στον Διαμεσολάβηση", τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:

"Ο Διαμεσολαβητής ως θεσμός εξώδικης επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, έχει εισαχθεί στο δίκαιο μας από το 2010, αλλά είχε νομοθετηθεί λάθος - και για αυτό υπήρξε κραυγαλέα αποτυχία αυτά τα 7 χρόνια λειτουργίας του, με υποθέσεις που δεν ξεπέρασαν διψήφιο νούμερο".

"Προσπαθούμε να καταστήσουμε τον θεσμό αποτελεσματικό", επεσήμανε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας ότι στην Ιταλία λύνονται 250.000 εξωδικαστικές υποθέσεις μέσω του Διαμεσολαβητή.

Απαντώντας στη κριτική για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο κ. Κοντονής μίλησε για παραφιλολογία που ακούγεται, και αντέτεινε ότι αυτό που επιδιώκεται με τη νέα διάταξη, είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχος αλλά και καλύτερο τίμημα στο πλειστηριασμό.

"Θέλουμε να ελέγχονται οι πλειστηριασμοί από τραμπούκους, όπως γινόταν στο παρελθόν και να χάνονται οι περιουσίες των πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί, ή να διασφαλίσουμε τον έλεγχο και την διαφάνεια και να υπάρχει καλύτερο πλειστηρίασμα;", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.