Skip to main content

Κοντονής: Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια

Αν δεν θέλατε τον νόμο ας τον αλλάζατε, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη - Μπακογιάννη: Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα

Ευθύνες στη ΝΔ επέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για οτιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια».

Ακόμη, ανέφερε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», απάντησε ο κ. Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

Μπακογιάννη: Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα

«Κύριε Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και σήμερα αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ. Διότι δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε! Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται: τι άλλαξε κύριε Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δινόντουσαν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε;» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και στις αντιδράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε: «Ηρεμήστε κύριε Κοντονή. Ήξερα ότι η Ζάκυνθος συνήθως έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους αλλά βλέπω και εξαιρέσεις».

«Θα σας ρωτήσω λοιπόν, διότι έχω λόγο! Όταν το ίδιο αυτό νομικό πλαίσιο υπήρχε, είχαν αρνηθεί τις αιτήσεις για άδεια στον Κουφοντίνα. Δεν ήταν ο ίδιος Κουφοντίνας; Δεν ήταν ίδιος ο νόμος; Δεν είχε βγάλει ο κ. Κουφοντίνας το βιβλίο που έλεγε πως το βράδυ που δολοφόνησε πισώπλατα τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε και χαιρότανε για τη μέγιστη επιτυχία του φόνου;» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από το έδρανο του, τι σχέση αυτών που λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, με το θέμα, η βουλευτής απάντησε: «Όταν καταλάβεις κύριε συνάδελφε θα είναι αργά. Διότι όταν το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους και είναι και θρασύς ο συνάδελφος. Αλλά πολύ πριν από εσάς κύριε συνάδελφε, με πρώτο τον Μπρεχτ, είχε πει ότι “μιλούσαμε για τους άλλους και δεν μας αφορούσε. Αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε να μας αφορά προσωπικώς”. Τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει σήμερα».

Η κ. Μπακογιάννη, κατηγόρησε τον υπουργό για επιλεκτική ευαισθησία. «Εσείς κύριε Κοντονή, όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον σας να τη στηλιτεύσετε. Δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα τουλάχιστον από εσάς σήμερα να σηκωθείτε επάνω και να πείτε “λυπούμαστε που βγήκε αυτή η απόφαση, δεν συμφωνούμε, πολιτικά καταδικάζουμε”. Αλλά δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε διότι όλο το παρεάκι, συλλογικότητες α' και β' είμαστε ένα και το αυτό. Και όταν πρόκειται να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε! Αίσχος!» είπε η κ. Μπακογιάννη.