Skip to main content

Κωνσταντοπούλου: Ένα πρόβλημα που ζητάει κομματική λύση

Αμανατίδης, Μηταφίδης και Φάμελλος αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα με την πρόεδρο της Βουλής και πρέπει να λυθεί στα κομματικά όργανα.

Θέμα παραίτησης ή... απαλλαγής των στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης τόσο στον κυβερνητικό μηχανισμό, όσο και στο Κοινοβούλιο, βάζουν βουλευτές της συμπολίτευσης, στη βάση της μη στήριξης των κυβερνητικών αποφάσεων, μετά την ψηφοφορία στο πολυνομοσχέδιο.

Πρώτη έχει στοχοποιηθεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου (όχι μόνο για το χτεσινό «όχι»...), όμως δε λείπουν και οι βολές ενάντια σε εισηγητές στις σημαντικές επιτροπές της Βουλής, οι οποίοι δήλωσαν «παρών».

Τέτοια παραδείγματα είναι της Βασιλικής Κατριβάνου, της Ηρώς Διώτη και του Χρήστου Καραγιαννίδη.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α' και Β' Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι αυτά τα θέματα, εφόσον δεν υπάρχουν παραιτήσεις, θα πρέπει να λυθούν και μάλιστα το συντομότερο στα κομματικά όργανα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Επιτροπή, τη συνεδρίαση της οποίας ζητούν πλέον τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν στη Voria.gr.

Εκεί, τόνιζαν, πρέπει να λυθούν και τα ζητήματα των διαφωνούντων, χωρίς πάντως την προοπτική της διάσπασης. Αυτή όμως δεν μπορούν να τη διασφαλίσουν εκ των προτέρων... Ειδικά εν όψει του νέου νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα, στο οποίο θα κληθούν εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη να τοποθετηθούν όλοι.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, τονίζει ότι τέτοιου είδους ζητήματα ξεκαθαρίζονται μόνο σε εσωκομματικές διαδικασίες κι όχι στη Βουλή με ευθείες συγκρούσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα.

Ο συνάδελφός του, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βρίσκει αναντιστοιχία στη στάση που κρατάει η κ. Κωνσταντοπούλου με το αξίωμα της προέδρου της Βουλής. «Υπάρχει πολιτικό ασυμβίβαστο, το οποίο πρέπει να λυθεί εσωκομματικά. Όταν είσαι σε πλήρη διάσταση δεν μπορείς να επιτελέσεις έναν τέτοιο ρόλο. Δεν έχουμε καρατομήσεις στην Αριστερά, αλλά όταν είσαι σε διαφορετική πολιτική βάση... Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε μια απλή διαφωνία. Υπάρχει και η συνολική στάση της κ. Κωνσταντοπούλου. Να κατεβαίνει από το προεδρείο και να τοποθετείται όπως οι άλλοι βουλευτές... Υπάρχει πολιτική διάσταση, που πρέπει να λυθεί σε κομματικό επίπεδο, πιθανότατα στην Κεντρική Επιτροπή. Η κυβέρνηση είναι άλλο πράγμα, είναι αυτόνομη. Εμείς προήλθαμε από ρήξη με το σταλινισμό, δε θα επιστρέψουμε ξανά σ' αυτόν. Εδώ έχουμε μια πρωτόγνωρη αντίφαση», επισημαίνει στη Voria.gr.

Πάντως, και ο κ. Μηταφίδης είναι προβληματισμένος με την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. «Εύκολες απαντήσεις σε τόσο δύσκολα ζητήματα δεν υπάρχουν. Είμαστε σε μια φάση μετάβασης, που απαιτεί υπομονή, κατανόηση και ήρεμες κινήσεις. Οφείλουμε όμως να πάρουμε αποφάσεις. Πρέπει κι εγώ να ξέρω ποιον έχω δίπλα μου. Δεν υπήρξα ποτέ ελεύθερος επαγγελματίας στο κίνημα. Δεν εκλέχθηκα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Και θα σας επισημάνω μια φράση του Λένιν: Η θεωρία είναι γκρίζα και το δένδρο της ζωής πράσινο», δήλωσε ο κ. Μηταφίδης.

Τον προβληματισμό του για όσους κατέχουν τόσο σημαντικές θέσεις ευθύνης, από τις οποίες περνά το κυβερνητικό έργο, εξέφρασε και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας να λυθεί το δυνατόν συντομότερα το ζήτημα που έχει ανακύψει, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες εν όψει και των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών.

Κανένα πρόβλημα με την Πρόεδρο λέει η Χαραλαμπίδου

Η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που ήταν σε αυτούς που καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, θεωρεί πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα ξεχωριστό θέμα για την κ. Κωνσταντοπούλου ή οποιονδήποτε άλλο, που δε συντάχθηκε με την κεντρική γραμμή.

Μάλιστα, επισήμανε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια ζητήματα θα πρέπει να γίνεται μέσα στα κομματικά όργανα και υπενθύμισε ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ζήτησαν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου πριν την ψηφοφορία να βγάλει σχετική απόφαση το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους 39 διαφωνούντες και εκτός γραμμής άπαντες αναγνωρίζουν το προνόμιό του να προχωρήσει σε διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ασχέτως αν ασκήσει αυτό το δικαίωμα ή όχι...