Skip to main content

Πόσο έτοιμη είναι η Θεσσαλονίκη για ένα νέο κύμα προσφύγων;

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται ψάχνοντας εναγωνίως λύσεις όταν το πρόβλημα έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας. Άρθρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα, kvzervas@gmail.com*

Ποιος θα ξεχάσει τις εικόνες του καλοκαιριού του 2015 και του ’16; Τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου γεμάτα με απελπισμένες ανθρώπινες ψυχές, και ξεφούσκωτες λέμβους και σωσίβια. Τα αυτοσχέδια στρατόπεδα της αθλιότητας και τα καραβάνια ανθρώπων προς τα σύνορα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τις προφανείς προθέσεις Ερντογάν για κηδεμονία στην περιοχή, ένα μαζικό κύμα προσφύγων είναι πολύ πιθανό. Τα στατιστικά μιλούν για την αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών στα νησιά με 7.145 πρόσφυγες και τριπλασιασμό των ροών από την περιοχή του Έβρου με 2880 πρόσφυγες μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018!

Και αν έρθουμε στην πόλη, στην εγγύτερη περιοχή μας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν αύξηση, δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης με άμεση ισχύ. Ο φόβος μιας νέας Ειδομένης είναι υπαρκτός! Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται ψάχνοντας εναγωνίως λύσεις όταν το πρόβλημα έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας. Αντιμετώπιση μιας σοβαρής διοίκησης είναι η πρόληψη και άμεση εκτέλεση, τη στιγμή που πρέπει. Σημαίνει το σχεδιασμό ενός ώριμου λεπτομερούς σχεδίου έτοιμου για παν ενδεχόμενο.

Οι δομές αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είναι στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά που φιλοξενούν περίπου 1400 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, σε κτίρια μέσα στην πόλη περίπου 2800 πρόσφυγες και αν συμπεριλάβουμε και τις δομές στην περιοχή της Βόλβης ο αριθμός ξεπερνά τους 3000 και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για νέες αφίξεις ανθρώπων.

''Έχουμε αυξημένες ροές και είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε'' είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πώς, πότε και από ποιους όμως;

''Ειμαστε σε μια συνεχή εκπόνηση σχεδίων'' αναφέρει o περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος ενώ άνθρωποι (πρόσφυγες από το Αφρίν κατά δήλωση τους) είχαν ήδη κατασκηνώσει στην πλατεία Αριστοτέλους την ημέρα που η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την ικανοποίηση των τουριστών και της απόδοσης των ξενοδοχείων το 2017.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος δυσφήμισης της πόλης εκμηδενίζοντας την καλή δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι προώθησης της πόλης και της περιοχής επειδή πάλι θα …αιφνιδιαστούμε. Αυτή την εξόφθαλμη αδυναμία μπορεί κάλλιστα να την εκμεταλλευτεί, αν δεν την προκαλεί κιόλας, ο πρόεδρος Ερντογάν δημιουργώντας προβλήματα στην εικόνα και κατ’ επέκταση στον τουρισμό της πόλης και γενικώς της χώρας.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης κάνει το γύρω του κόσμου την περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η επισκεψιμότητα και ο τουρισμός έχει αυξητικές τάσεις. Την ώρα που λειτουργούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ανακαινίζεται το αεροδρόμιο, που περιμένουμε ευχάριστα νέα από την αξιοποίηση του λιμανιού μας.

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα χώρους φιλοξενίας είτε εντός της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλονίκης είτε σε συνεργασία με άλλες πόλεις για σωστή κατανομή του πληθυσμού, όταν και αν προκύψει. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι (θα) γίνεται μεταφορά προσφύγων στη δομή της Αλεξάνδρειας και τη δομή του Βόλου και ότι (θεωρητικά) υπάρχει βούληση για δημιουργία νέων δομών στη Θεσσαλονίκη.

Οι όποιες, φιλότιμες δεν λέω, προσπάθειες ας μη γίνουν πάλι κατόπιν εορτής. Η γνώση πλέον υπάρχει και ας μην αφεθούμε έρμαιοι στον όποιο αιφνιδιασμό τυχαίο ή κακόβουλο. Και μην ξεχνάμε ότι οι αρμόδιοι θα κριθούν για την (αν)ικανότητα τους για τις ενέργειες και όχι για τις προθέσεις τους.

*Ο Κ. Ζέρβας είναι Πολ. Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.