Skip to main content

Στο φουλ η παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, ζητούνται εργαζόμενοι

Αισιοδοξία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος για την απορρόφηση του συμπύρηνου, αλλά και προβληματισμός για τις βάρδιες στα εργοστάσια

Τα θετικά μηνύματα για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο, αλλά και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση στον κλάδο της κονσερβοποιίας, συζήτησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) που συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την παρουσία του στη Βέροια, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την περιοχή.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, ήταν η δυνατότητα της βιομηχανίας να απορροφήσει τη φετινή μεγάλη παραγωγή συμπυρήνου ροδακίνου, «με δεδομένο, βέβαια, ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αυτών των προιόντων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της ΕΚΕ, θετικό στοιχείο για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο είναι τα πολύ χαμηλά αποθέματα κομπόστας. Αντίθετα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, προβληματισμό προκαλούν τα αποθέματα του χυμού που είναι υψηλά για την εποχή.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ποιότητα των προιόντων, αφού η Ένωση εκτιμά ότι τα συμπύρηνα ροδάκινα που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, που είναι πολύ γνωστές στους παραγωγούς, θα απορροφηθούν στο σύνολο, εφ’ όσον η παραγωγή κυμανθεί σε επίπεδα 60-70% πάνω από την περυσινή.

Κατά την ΕΚΕ, η βελτίωση της ποιότητας της α’ ύλης και συνακόλουθα της κομπόστας, θα δώσει τη δυνατότητα επανάκαμψης σε αγορές που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω μέτριας ποιότητας και δυσανάλογου κόστους.

Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα των παράνομων εξαγωγών καθώς και των παράνομων τόπων παραλαβής (στέκια) για την αντιμετώπιση του οποίου η Ε.Κ.Ε. κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, συζητήθηκε ο τρόπος συμμετοχής της μεταποίησης στην υπό σύσταση Διεπαγγελματική, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις για τα προγράμματα προβολής, για την καλύτερη πρόβλεψη της παραγωγής κ.α..

Τέλος, εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία των μελών της ΕΚΕ για την πιθανότητα να μην καλυφθούν οι απαιτούμενες βάρδιες στα εργοστάσια, αφού μέχρι στιγμής οι αιτήσεις των εποχιακά εργαζομένων υπολείπονται του απαιτούμενου μεγέθους.

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα διαπιστώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες των αγρών που φυτεύθηκαν από το 2012 και μετά. Με καλή συνεργασία παραγωγών, μεταποιητών και Πολιτείας, μπορύμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο», καταλήγει η ενημέρωση της ΕΚΕ.