Skip to main content

Κονιόρδου:Τα μνημεία και ο πολιτισμός, κεφάλαιο του τόπου για ανάπτυξη

Πραγματικά πιστευούμε ότι ο πολιτισμός και τα μνημεία είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο μαζί με την ομορφιά αυτού του τόπου, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού

Στην Πάτρα βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου για τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το έργο της Εφορείας στην Αχαΐα και την Ηλεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πρώτος σταθμός της Υπουργού ήταν τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Εκεί είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε οτι «ο πολιτισμός-τουρισμός για την περιφέρεια είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο».
 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην προετοιμασία, που έχει γίνει για την ένταξη έργων ανάπλασης αρχαιολογικών μνημείων, για τις ενεργές τουριστικές δράσεις με επιχειρηματικότητα, αλλά και για την συντήρηση του κτιρίου του δημοτικού θεάτρου Απόλλων, ένα αίτημα, που τέθηκε στην κ. Κονιόρδου και από πλευράς της πατρινής δημοτικής αρχής. Ακόμη έγινε αναφορά και στο «ξενοκράτειο» μουσείο στο Μεσολόγγι, όπου στόχος είναι να αποκτήσει κι η έδρα της Αιτωλοακαρνανίας ένα μουσείο, αλλά και στη συντήρηση,ανάπλαση και ανάδειξη των ιστορικών γεφυριών, που οδηγούν στο Αιτωλικό. Επίσης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (2014-2020) έχει ενταχθεί και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.
 
«Πραγματικά πιστευούμε ότι ο πολιτισμός, τα μνημεία μας τα διαχρονικά, είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο μαζί με την ομορφιά αυτού του τόπου. Άμα το καταλάβουμε αυτό, θα βρούμε τον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης αυτού του τόπου, γιατι γύρω από αυτά τα μνημεία μπορούν να συνυπάρξουν υγιείς δράσεις των πολιτών, που θα τους προσφέρουν ανάπτυξη και προκοπή. Αυτό πιστεύω βαθιά ότι είναι το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλον της πραγματικής βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε η κ. Κονιόρδου εξερχόμενη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
 

Στην συνέχεια μετέβη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, όπου την υποδέχτηκε η διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαίας Αννίτα Κουμούση. Στην εκδήλωση, που είχε διοργανωθεί πριν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το έργο της Εφορείας στην Αχαΐα και την Ηλεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία της επισήμανε τα εξής:
 
«Η σύνδεση των μνημείων θα πρέπει να είναι όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ένας τρόπος να συμπαρασύρουν πολλές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή της παιδείας, του υψηλού προδιαγραφών τουρισμού, που σέβονται και τα μνημεία και το περιβάλλον, της υγιούς επιχειρηματικότητας, που θα δώσει έναν τόνο ανάπτυξης γύρω από αυτά τα μνημεία. Την ανάδειξη των σπάνιων τοπικών προιόντων, που έχει αυτός ο τόπος. Ο συνδυασμός όλων αυτών των δράσεων θα δείξει τον δρόμο σε μια ανάπτυξη της χώρας, μια βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν καταστρέφει, αλλά ανοίγει τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές. Αυτός είναι ο δρόμος της Ελλάδας».
 
Ο προιστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου Παναγιώτης Νταής, αναφέρθηκε στα έργα, που έγιναν σε Αχαία και Ηλεία, επισημαίνοντας ότι «τα έργα είχαν και άμεσο αποτέλεσμα στην κοινωνία. Πέραν από το προφανές αποτέλεσμα, που είναι η ενίσχυση παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού, με την προβολή των μνημείων, την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, ειχαν άμεσο και απτό αποτέλεσμα, στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Μια μελέτη που εκπονήθηκε το 2014 έδειξε ότι ο πολλαπλασιαστής δαπανών των έργων πολιτισμού είναι 3,44. Αυτό σημαίνει ότι το 1 ευρώ που δαπανάται σε ένα έργο του τομέα πολιτισμού πολλαπλασιάζεται με την δαπάνη  που προκαλεί στην τοπική κοινωνία και οικονομία κατα 3 φορές».
 
Από την πλευρά της η Διευθύντρια της ΕΦΑ Αχαίας μίλησε για τα 20 έργα στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για 8 ακόμη υποέργα στους δυο νομούς, υπογραμμίζοντας ότι «τα πρώτα έργα εντάχθηκαν το 2010 και τα τελευταία ολοκληρώθηκαν το 2015. Η χρηματοδότηση προήλθε από δυο επιχειρησιακά προγράμματα. Στα έργα αυτά απασχολήθηκαν πάνω απο 300 άτομα, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι μηχανικοί, σχεδιαστές, συντηρητές. Όλοι έχουν μερίδια στην επιτυχία αυτή της εφορίας αρχαιοτήτων , στην επίτευξη των στόχων μας».
 
Η Υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στην φωτογραφική έκθεση, αλλά και στις υπόλοιπες αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που σταμάτησε για να συνομιλήσει με παλιούς συνεργατές της, τους οποίους είχε γνωρίσει επί θητείας της, ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2007-2009).

Τέλος υπήρξε και συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μια μέρα πριν την επίσκεψή της στην πόλη, της είχε αποστείλει ένα υπόμνημα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων της ζητούσε λύσεις, οι οποίες αφορούσαν την συντήρηση του Θεάτρου «Απόλλων» - Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, την αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, τον χώρο πέριξ του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, προσβασιμότητα στον ήδη αναδεδειγμένο Αρχαιολογικό Χώρο του Μυκηναϊκού Οικισμού και Νεκροταφείου στη Βούντενη, για τον χώρο του Ρωμαικού-Αμφιθεάτρου Σταδίου, οικονομική ενίσχυση του Πατρινού Καρναβαλιού και θέματα, που έχουν σχέση με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης.