Skip to main content

Κομβικής σημασίας παρέμβαση για το Brexit

Η Βρετανία επιβάλλεται να έχει μια μεταβατική περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2019, λένε οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικού Εμπορίου.

Μετά από μήνες εσωκυβερνητικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο υπουργών για τους όρους της διαπραγμάτευσης και το μελλοντικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την Ευρώπη, η κοινή παρέμβασή τους στην συντηρητική εφημερίδα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβικής σημασίας.

Αναλυτικότερα, ο Φίλιπ Χάμοντ ηγείται της ομάδας των υπουργών που πιέζουν για μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον τριών χρόνων, μετά την όποια συμφωνία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Βρετανία θα διατηρεί ακριβώς το ίδιο καθεστώς που έχει σήμερα, ως μέλος της Ένωσης. Αντιθέτως ο Λίαμ Φοξ, σκληρός αντιευρωπαϊστής, μέχρι πριν λίγες ημέρες δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετος σε μεταβατική περίοδο και πίεζε για την πλήρη αποχώρηση της Βρετανίας, μετά την διετή περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Τι οδήγησε στη συμφωνία;

Η εντυπωσιακή αλλαγή στάσης του Φοξ καταδεικνύει ότι ως υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου συνειδητοποίησε πως η σύναψη διακρατικών εμπορικών συμφωνιών θα διαρκέσει χρόνια, με υπαρκτό το ενδεχόμενο, μετά το 2019, η Βρετανία να μείνει έκθετη και να αναγκαστεί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Θα είναι μια κίνηση αυτοκτονίας που θα οδηγήσει την Οικονομία της χώρας σε ελεύθερη πτώση.

Από την άλλη και ο Φίλιπ Χάμοντ συμβιβάζεται ως προς την παραμονή στην Ενιαία Αγορά. Ωστόσο οι εσωκομματικές συναινέσεις στην περίπτωση του Brexit αποδεδειγμένα διαμορφώνονται από το διεθνές κλίμα. Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από κινήσεις όπως αυτή, που ουδείς μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα δεν περίμενε, είναι πως η κυβέρνηση επιδιώκει να προβάλλει ένα ενωμένο μέτωπο, εν όψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων η οποία ξεκινά στο τέλος Αυγούστου. Και επιπλέον, ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχαν κατά νου οι Brexiteers.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle