Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Προεργασίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Βάλντις Ντομπρόφσκις

Την έναρξη των προετοιμασιών για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας πως «πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη».

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο euro2day.gr «κανονικά (η επιστροφή στις αγορές) πρέπει να γίνει με το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο οι χώρες που ήταν σε προγράμματα προσπάθησαν να επιστρέψουν στις αγορές από πριν». Έτσι, «οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα» σημειώνει.

Επισημαίνει παράλληλα ότι για να ξαναβγεί η χώρα «χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη».

Για την απόφαση άρσης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «θα μπορούσε να ληφθεί την άνοιξη, μαζί με την Πορτογαλία και την Κροατία, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας οι προβλέψεις μας βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, έτσι ήταν σημαντικό να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, που δείχνουν ότι όντως το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, η ανάπτυξη το ίδιο και όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν στην άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος».

«Είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα. Συνεπώς, τώρα το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές και να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα» τονίζει.

Ερωτηθείς τέλος τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα εν όψει της επόμενης αξιολόγησης δηλώνει πως «αναμένουμε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και επίσης ως προς την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει».

«Βεβαίως υπάρχουν ακόμα κάποια που εκκρεμούν. Θα προσηλωθούμε σε αυτό το σκέλος» συμπληρώνει.