Skip to main content

Κομισιόν: Υπό αυστηρή επιτήρηση τα κοινωνικά δίκτυα ενόψει Ευρωεκλογών

Οι πλατφόρμες που δεν εξουδετερώνουν την παραπληροφόρηση από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα δέχονται πρόστιμα που θα φτάνουν έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους

To X, το TikTok και άλλες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπόκεινται σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ελλιπή εποπτεία του περιεχομένου τους εντός ολίγων εβδομάδων, σύμφωνα με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Κομισιόν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες στοχεύουν να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των εκλογών από διαδικτυακές απειλές, θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Mε βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι πλατφόρμες που δεν εξουδετερώνουν την παραπληροφόρηση από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και deepfakes μπορεί να δεχθούν πρόστιμα που θα φτάνουν έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Καθώς οι ευρωεκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για πιθανές αποσταθεροποιητικές επιθέσεις από ρώσους πράκτορες.

Κατά τις προεκλογικές περιόδους, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης θα καλούνται να συγκροτούν ειδικές ομάδες για την αξιολόγηση των κινδύνων διαδικτυακής παραπληροφόρησης σε 23 διαφορετικές γλώσσες σε όλο το μπλοκ των 27 κρατών, σημείωσαν δύο πηγές.