Skip to main content

Κομισιόν: Τηλεδιάσκεψη σήμερα για την Ελλάδα, αλλά χωρίς αποφάσεις

Δεν αναμένονται αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για την Ελλάδα, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν

Τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, από την οποία, ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση από τους θεσμούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι ειδικού εργάζονται από κοινού με Έλληνες ειδικούς για ένα σχέδιο μνημονίου κατανοησης για ένα τριετές σχέδιο δανεισμού, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Με τον χρόνο να τρέχει και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όπως κατέστη σαφές και στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να κυρωθούν από τα άλλα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

Η Αθήνα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένει να λάβει τις επόμενες ώρες το προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε πολλά ζητήματα επιτρέπει τη βάσιμη εκτίμηση ότι είναι δυνατή και απολύτως εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν από την 20ή Αυγούστου, οπότε πρέπει να αντιμετωπισθούν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ.