Skip to main content

Κομισιόν: Στα εθνικά κοινοβούλια ο λόγος για τη συμφωνία ΕΕ - Καναδά

Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στις πιέσεις να παραχωρήσει στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν μια συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά υπέκυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπό το βάρος ανησυχιών της κοινής γνώμης για μυστικές εμπορικές συμφωνίες που ωφελούν μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποχώρησε από τη θέση του ότι το σύμφωνο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί μόνο την υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

«Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια. Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε δήλωσή του χθες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο των 1.600 σελίδων θα σταλεί τώρα σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, και σε τοπικά κοινοβούλια.

Με την απαίτηση επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια, όπως είχε σχεδιαστεί το 2009, εγείρεται ο κίνδυνος να μην υιοθετηθεί ποτέ η συμφωνία.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι αυτή μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά ένα πέμπτο, σε 26 δισ. ευρώ. Αλλά πολίτες της Ε.Ε. έχουν ταχθεί εναντίον του ελεύθερου εμπορίου από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, φοβούμενοι ότι η παραχώρηση σε πολυεθνικές της απόλυτης ελευθερίας πρόσβασης σε ευρωπαϊκές αγορές θα καταστρέψει θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τον Καναδά και η κατά πολύ μεγαλύτερη συμφωνία TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) με τις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν, και άσκησε δριμεία κριτική κατά της υποχώρησης της Κομισιόν.

Ο Καλέντα, ο οποίος ήταν ο ανώτατος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στις Βρυξέλλες μέχρι την ανάληψη του υπουργείου τον Μάιο, είπε ότι οι συνομιλίες και για τις δύο συμφωνίες είχαν κρατήσει ήδη πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Η συμφωνία με τον Καναδά, πρόσθεσε, είναι «η καλύτερη που έχει ποτέ υπογράψει η Ε.Ε.», αλλά τώρα μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επικυρωθεί και θα μπορούσε να εμποδιστεί από ένα μόνο κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορεί η Ευρώπη να θεωρείται αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος. Είναι πραγματικά ανησυχητικό σημάδι το ότι η Κομισιόν αναδιπλώνεται σε πίεση από κράτη-μέλη, αποποιούμενη τα ίδια τα δικαιώματά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με τη σειρά της, η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ παραδέχθηκε πως η συμφωνία έχει πέσει θύμα των γενικότερων ανησυχιών για την επίπτωση της παγκοσμιοποίησης και για το αν οι ξένες εταιρείες έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη. Επέρριψε παράλληλα στις κυβερνήσεις των μελών της Ε.Ε. την ευθύνη για την αποτυχία τους να υποστηρίξουν τις εμπορικές συμφωνίες που οι ίδιες είχαν συμφωνήσει ότι θα διαπραγματευόταν εκ μέρους τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία με τον Καναδά θα μπορούσε να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών Ε.Ε. - Καναδά τον Οκτώβριο. Η συμφωνία με τον Καναδά, η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί έως τώρα η Ε.Ε., συμπεριλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, την αειφόρο ανάπτυξη και πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις, καθώς και το εμπόριο τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων.