Skip to main content

Κομισιόν: Σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

Οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Συνεχίζεται η τεχνική εργασία θεσμών και ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία επανέλαβε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες».

Αναφορικά με την απόφαση δημιουργίας ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής, ανέφερε ότι η εμπλοκή του ήταν πάντοτε στενή και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

«Από τότε που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί εμφανίζονται τακτικά ενώπιον της Ευρωβουλής για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές», παρατήρησε. Όπως είπε, «η νομοθεσία προβλέπει έναν ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα», στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των αρμόδιων επιτρόπων στις αντίστοιχες επιτροπές του ΕΚ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε ποιος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν σε αυτήν την ομάδα εργασίας σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο και απάντησε ότι οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί θα συμμετείχαν «μετά χαράς». «Η Επιτροπή θα συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή ανάλογα με το αίτημα», κατέληξε.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η κ. Μπράιτχαρντ είπε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος η οποία δεν θα περιλαμβάνει ονομαστική διαγραφή του.