Skip to main content

Κομισιόν: Κονδύλια 30 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Καταβάλλεται προσπάθεια για να παράσχουμε στις καινοτόμες εταιρείες της ΕΕ ένα εφαλτήριο για να γίνουν παγκόσμιες ηγέτιδες, τόνισε ο αρμόδιοςΕπίτροπος

Στη στόχευση καινοτομιών αιχμής, για τη δημιουργία νέων αγορών, προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατανομή κονδυλίων ύψους 30 δις ευρώ, που αποφάσισε πρόσφατα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας την περίοδο 2018-2020. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο του επταετούς προγράμματος «Ορίζοντας 2020», (2014-2020), ύψους 77 δις ευρώ, το οποίο έχει ήδη αποφέρει καρπούς με ανακαλύψεις όπως αυτές των εξωπλανητών και των βαρυτικών κυμάτων, ενώ έχει χρηματοδοτήσει νομπελίστες ερευνητές.

«Τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, τεχνολογία: η επιστήμη βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών πολλά υποσχόμενων καινοτομιών αιχμής. Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας», δήλωσε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία. «Η Επιτροπή», πρόσθεσε, «καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια -μεταξύ άλλων και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας που πραγματοποιεί τώρα τα πρώτα του βήματα- για να παράσχει στις πολλές καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες ένα εφαλτήριο για να καταστούν παγκόσμιες ηγέτιδες».

Από την αρχή της θητείας της, η Επιτροπή Γιούνκερ εργάζεται σκληρά για να δώσει στους καινοτόμους επιχειρηματίες της Ευρώπης κάθε ευκαιρία για να διαπρέψουν, σημειώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Τώρα δρομολογεί την πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, για την ώθηση του οποίου θα διαθέσει από το 2018 έως το 2020, 2,7 δισ. ευρώ -από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»- στηρίζοντας «καινοτομίες υψηλού κινδύνου και υψηλών δυνητικών αποδόσεων, για τη δημιουργία των αγορών του μέλλοντος».