Skip to main content

Κομισιόν: Επενδυτική απογείωση και ανάπτυξη 2,7% στην Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο μισό του 2016, αν συγκριθεί με το δεύτερο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Την αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% στην Ελλάδα το 2017 εκφράζει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα προβλέπει ότι η χώρα θα υπεραποδώσει σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και αυτό γιατί βλέπει: πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για φέτος (στόχος 0,5%), 2,1% για το 2017 (στόχος 1,75%) και 3,7% το 2018 (στόχος 3,5% του ΑΕΠ).

Όπως διαπιστώνει η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο μισό του 2016, αν συγκριθεί με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, όπως αναφέρει, οι επενδύσεις ανέκαμψαν στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό. Ωστόσο οι εξαγωγές στο συγκεκριμένο διάστημα μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές με αποτέλεσμα οι «καθαρές» εξαγωγές να λειτουργούν αφαιρετικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Εκτιμά ότι σταδιακά θα υπάρξει ανάπτυξη το β’ εξάμηνο που διανύουμε χάρη κυρίως στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά που προσφέρει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου.

Εξακολουθεί να βλέπει ωστόσο ότι τελικά η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3% του ΑΕΠ (όσο προβλέπει και ο προϋπολογισμός). Το 2017 επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη, 2,7% του ΑΕΠ εξαιτίας της ομαλοποίησης της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα κάτι που θα επιτρέψει σταδιακή άρση των capital controls.

Πιστεύει ότι η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί, με τις επενδύσεις να δημιουργούν θετικό ισοζύγιο στις «καθαρές εξαγωγές».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται σε «απογείωση» των επενδύσεων το 2017 που θα στηριχθεί στα ευρωπαϊκά κονδύλια και την βελτιωμένη κατάσταση σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση. Μάλιστα για το 2018 βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%.