Skip to main content

«Κομισάριοι» και «τοποτηρητές» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σχεδόν σύσσωμη η αντίδραση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στους διορισμένους διοικητικούς σε δήμους και περιφέρειες.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και σχεδόν ομόφωνη στάση αντιδρά το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στην πρόβλεψη για διορισμό διοικητικού γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικού γραμματέα και των διοικήσεων των νομικών προσώπων περιφερειών και δήμων, της κυβέρνησης.

Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αύριο στις 11 το πρωί έχει οριστεί στην Αθήνα η κοινή σύσκεψη ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για το ζήτημα, ώστε σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να δώσει απάντηση στην «απαράδεκτη» πρόταση, που καταργεί την διοικητική αυτοτέλεια των δήμων και περιφερειών και ουσιαστικά καταργεί τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που φέρνει στον Καλλικράτη αυξάνουν τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντούτοις, αποδεικνύεται ότι έρχονται με μια πρόταση που θυμίζει την Τουρκία του κ. Ερντογάν, ο οποίος κατήργησε τους μη αρεστούς σ' αυτόν Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Επειδή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν με τέτοιο τρόπο τα πράγματα, η Κυβέρνηση αποφασίζει να διορίσει τον αρεστό της διοικητικό γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικό γραμματέα και μέλη των διοικήσεων των νομικών προσώπων Δήμων και Περιφερειών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να καταργήσουν τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Αν ζήλεψε τέτοιες πρακτικές και λογικές ο κ. Τσίπρας, να πάει στην Τουρκία κι όχι να επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Τουρκία του Ερντογάν. Σε ό,τι μας αφορά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να κάνει μια τέτοιου είδους οπισθοδρομική επιλογή για την Αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερες αρμοδιότητες με τους αναλογούντες πόρους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Δεν θα δεχτούμε οι διορισμένοι να υποκαταστήσουν τους νόμιμα εκλεγμένους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι εκτροπή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δυναμικότερη αντίδραση της ΕΝΠΕ για το ζήτημα, που ξεκάθαρα καταργεί την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Περιφέρεια Πρωταθλήτρια, Θανάσης Μπασδάνης. Έκανε μάλιστα λόγο για «μοντέλο Κομισάριου».

Για «τοποτηρητές» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτηρίζοντας την τακτική της κυβέρνησης «επικίνδυνη». «Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να αφήνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ελεύθερα και σήμερα έρχεται και βάζει τοποτηρητές χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο. Τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να το δεχτούμε», επισήμανε.

Από τη θέση αυτή πάντως διαφοροποιήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Θανάσης Χειμώνας, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατάργησε τους τοποτηρητές στην Αυτοδιοίκηση κι όχι το αντίθετο...

«Όλα είναι αναμενόμενα πλέον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και το θέμα του τοποτηρητή σε δήμους και περιφέρειες», είπε ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Ζιώγας.

«Όχι γκρίζες ζώνες στον οργανισμό της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου.

Αντίθετος δήλωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Δαμιανός Ανδρέου, σημειώνοντας όμως πως θα έπρεπε το ζήτημα να συζητηθεί διεξοδικά στο περιφερειακό συμβούλιο κι επειδή αυτό δεν έγινε «δεν εξουσιοδοτώ κανέναν να εκφράσει κι εμάς».

«Πρόκειται για ακραία λύση αφού αφορά σε έναν ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της αυτοδιοίκησης», είπε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, τονίζοντας την αντίθεση της παράταξης στον «Καλλικράτη».