Skip to main content

Kolotoumpa: Όταν η Ελλάδα δείχνει νέους... δρόμους και νέες λέξεις

Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε τη διεθνή χρήση μιας λέξης μας ως την προσφορότερη περιγραφή συγκεκριμένης πολιτικής τακτικής.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Χιλιάδες είναι οι ελληνικές λέξεις, που παρεισέφρησαν στις λατινογενείς γλώσσες. Οι περισσότερες αυθεντικές εκ της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Επίσης πολλές ως νεολογισμοί για να εκφράσουν κυρίως επιστημονικούς όρους. Αυτά βεβαίως προ πολλών αιώνων. Στους μοντέρνους καιρούς η εισφορά της νεοελληνικής στη διεθνή ορολογία περιορίσθη αποκλειστικώς σε χρηστικούς όρους της τουριστικής βιομηχανίας (tzatziki κοκ). Μόνο υπερηφάνεια μπορεί λοιπόν να αισθανθεί κανείς, οταν διαπιστώνει, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε την διεθνή χρήση μιας λέξης μας ως την προσφορότερη περιγραφή συγκεκριμένης πολιτικής τακτικής.

Η ισπανική El Pais προσπαθώντας να περιγράψει την συμπεριφορά της Καταλανικής τοπικής κυβέρνησης, η οποία μετά το τοπικό δημοψήφισμα έκανε κυριολεκτικώς «γαργάρα» το αποτέλεσμα και στροφή 180 μοιρών, κατέφυγε στην χρήση της έννοιας εκείνης , που εκφράζει χαρακτηριστικώτατα την πολιτική πρακτική του κ. Τσίπρα το μνημειώδες θέρος του 2015.

Η Ελλάς δείχνει πάλι νέους δρόμους δηλαδή!

Πέραν της συνεισφοράς μας στην πολιτική επιστήμη όμως, η αναφορά της ισπανικής εφημερίδος δείχνει και την εντύπωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εδώ συμβάντα των τελευταίων ετών. Αποκαλύπτεται έτσι κάτι πολύ ουσιαστικότερο: το γιατί οι Ευρωπαίοι όχι απλώς σιωπηρώς στηρίζουν, αλλά πλέον και δημοσίως επαινούν την πιό αριστερή Κυβέρνηση της Παλαιάς Ηπείρου.
Για λόγους εκπαιδευτικούς.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί τη ζώσα απόδειξη της απολύτου αληθείας και αναγκαιότητος της μόνης πολιτικής, που είναι δυνατόν, να ακολουθείται απανταχού της ζώνης του Ευρώ. Η συμπεριφορά της, το πάθημά της δηλαδή, είναι η καλύτερη προειδοποίηση όλων των ενδιαφερομένων, πχ Ιταλών (βλ. Πέπε Γκρίλο) , Ισπανών (βλ. Ποδέμος) κλπ κλπ, για το τι τους περιμένει, εάν δεν ήθελαν συμμορφωθεί...
Τούτο όμως αποδεικνύει παραπλεύρως και κάτι άλλο: η εγχωρίως εξαιρετικά διαδεδομένη άποψη, ότι οι ξένοι στηρίζουν Τσίπρα, «γιατί μόνον η Αριστερά μπορεί, να περάσει τέτοια αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι» είναι απλώς λάθος.

Η άποψη αυτή προϋποθέτει, ότι τα μέτρα αυτά, θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητα. Ουδέν αναληθέστερον.

Εάν οι Έλληνες τον Ιανουάριο του 2015 είχαν αποφασίσει διαφορετικά, η χώρα θα είχε βγεί τον Φεβρουάριο 2015 οριστικώς από τα μνημόνια υιοθετώντας τα μέτρα, που είχαν περιγραφεί στο περιβόητο email Χαρδούβελη. Τα μέτρα εκείνα, δεν έχουν φυσικά απολύτως καμμία σχέση με αυτά που υφιστάμεθα, για να ξεπληρώσουμε τα 80δις του νέου μνημονίου, που υποχρεωθήκαμε, να υπογράψουμε εξ αιτίας της ανοησίας - και μόνον - των «Τσίπρα - Βαρουφάκη & Σια».

Εν ολίγοις: δεν θα υπήρχε απολύτως κανένας λόγος "να ληφθούν μέτρα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι", εάν οι Έλληνες είχαν επιλέξει Σαμαρά αντί Τσίπρα.

Οι ξένοι βέβαια από τις Ευρωεκλογές του 2014 και μετά ήξεραν, ότι η φιλτάτη Πατρίς θα έκανε μία ακόμη από τις γνωστές χαζομάρες της. Αν έκλειναν την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, θα είχαν να διαχειριστούν μία ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση εκτός μνημονίων με εγγυημένη πιστοληπτική δυνατότητα, αναρχοαυτόνομους δηλαδή που θα έκαναν πάρτι με τα χρήματα άλλων. Τόσο ηλίθιοι προφανώς δεν ήταν. Δεν έκλεισαν το μνημόνιο λοιπόν, περίμεναν τον Τσίπρα στην γωνία και του έκαναν αυτά, που του έκαναν. Προς γενικόν παραδειγματισμόν.

Αυτός είναι και ο λόγος, που πέρα από την εξασφάλιση της τήρησης των δημοσιονομικών μεγεθών, που προβλέπονται από τις συνθήκες, δεν αναμειγνύονται καθόλου στον τρόπο, με τον οποίο αυτά επιτυγχάνονται. Σε αντίθεση με την τακτική τους επί ιδικών μας ημερών, όπου η τεχνική βοήθεια του Ράϊχεμπαχ ήταν εκτενής, λεπτομερής και πρόθυμη, η σημερινή Κυβέρνηση της Αριστεράς επιτυγχάνει τους στόχους με τον δικό της αριστερό τρόπο.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν απλώς, να ξαναδείξουν σε όλους τους ενδιαφερομένους, τι παθαίνουν, αυτοί που δεν βάζουν μυαλό και ξαναψηφίζουν μετά την kolotoumba αρτίστες σαν τον κ. Τσίπρα, όπως οι Έλληνες τον Σεπτέμβρη του 2015.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι ψυχίατρος. Έχει διατελέσει πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης