Skip to main content

Κολομβία: Ολοκληρώθηκε σήμερα ο αφοπλισμός των ανταρτών της FARC

Τα μέλη της παρέδωσαν το εναπομείναν 40% του οπλισμού τους - Οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως πολιτικό κίνημα

Τη διαδικασία του αφοπλισμού τους ολοκλήρωσαν σήμερα οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), παραδίδοντας σχεδόν όλο τον ατομικό τους οπλισμό στα Ηνωμένα Έθνη, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος της ένοπλης δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο μιας σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Τα μέλη της οργάνωσης FARC παρέδωσαν το εναπομείναν 40% του οπλισμού τους στη Μεσέτας, μια ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Κολομβίας. Οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως ένα πολιτικό κίνημα.

Τα 7.132 όπλα που παραδόθηκαν θα αποθηκευτούν σε εμπορευματοκιβώτια μέχρι να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός μνημείου για την ειρήνη. Τα εκρηκτικά και τα μεγαλύτερα όπλα των FARC απομακρύνονται από κρησφύγετα σε όλη τη χώρα και ελάχιστα όπλα θα παραμείνουν στα χέρια των ανταρτών για λόγους ασφαλείας στα 26 στρατόπεδα όπου βρίσκονται, ώσπου να κλείσουν, την 1η Αυγούστου.

«Σήμερα δεν τερματίζεται η ύπαρξη των FARC, (όμως) τελειώνει ο ένοπλος αγώνας μας», δήλωσε ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ο επικεφαλής της οργάνωσης, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Αντίο όπλα, αντίο πόλεμε, καλωσήλθες ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος.