Skip to main content

Κόλλησαν τα προγράμματα για Τουρισμό και Εξωστρέφεια

Μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων για σχέδια ανάπτυξης, αλλά οι διαδικασίες δεν... ρολάρουν και οι επιδοτήσεις δεν δίνονται.

Ένας χρόνος και μία ημέρα έκλεισε εχθές Δευτέρα, από τη δημοσίευση της προκήρυξης δύο προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ, για τις τουριστικές ΜμΕ και τις εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης.

Υποτίθεται πως και τα δύο αυτά προγράμματα "Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ" και "Aναβάθμιση ΜΜΕ για την είσοδό τους σε Νέες Αγορές"- μαζί με εκείνα για τη 'Νεοφυή Επιχειρηματικότητα" και την "Ενίσχυση των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" που πήγαν κάπως ταχύτερα- θα έδιναν κάποια ώθηση στην επιχειρηματικότητα ενώ οι χρηματοδοτήσεις θα άρχιζαν τον Οκτώβριο του 2016, όπως τουλάχιστον είχε υποσχεθεί από την 81η ΔΕΘ ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Π. Κορκολής.

Εκείνη η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, όπως και η προηγούμενη, όταν διαβεβαίωνε για εκταμιεύσεις τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η μεγάλη καθυστέρηση στις αξιολογήσεις των χιλιάδων προτάσεων που έχουν υποβληθεί για τον Τουρισμό και τις Εξωστρεφείς ΜΜΕ οφείλεται στη ΜΟΔ ΑΕ, δηλαδή στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και ειδικότερα στα πληροφοριακά συστήματα που έπρεπε να έχουν μπει σε λειτουργία.

Το ενδιαφέρον για τα δύο αυτά προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία), όπως φαίνεται από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, είναι μεγάλο, και ειδικά για τις "Μικρομεσαίες σε Νέες Αγορές" τεράστιο, αφού ο προϋπολογισμός των projects που έχουν υποβληθεί φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ, όταν η δημόσια δαπάνη για τον Α' Κύκλο είναι μόλις 220 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα των Τουριστικών ΜΜΕ έχουν υποβληθεί 2.552 προτάσεις, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 324 εκατ. ευρώ, όταν η δημόσια δαπάνη έχει προϋπολογισθεί στα 180 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα των Μικρομεσαίων έχουν υποβληθεί 9.577 προτάσεις, προϋπολογισμού 1,2 δισ. όταν η δημόσια δαπάνη για τον Α Κύκλο δεν θα ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ.

Αυτά και μόνο τα στοιχεία δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς επιχειρήσεων για να βρούν τρόπους να υποστηριχθεί ο αναπτυξιακός τους σχεδιασμός, με τη διαφορά ότι οι διαδικασίες δεν....ρολάρουν, επιδοτήσεις δεν δίνονται και με μια λέξη δεν ενισχύεται η επιχειρηματικότητα που θέλει να συνεχίσει να το "παλεύει" σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Έτσι, πριν προχωρήσει η αξιολόγηση, δεν ωφελεί να μιλούν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για προκήρυξη του Β' Κύκλου του προγράμματος για τους Μικρομεσαίους.