Skip to main content

«Κολλημένος» στην καρέκλα ο Χορστ Ζεεχόφερ

Ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την παραμονή του στην πολιτική παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες

Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της Βαυαρίας, αλλά το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, ο «αδελφός» εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών CDU της Άγκελα Μέρκελ, παραμένει ακλόνητη πολιτική παράμετρος που ελέγχει όλες τις κυβερνήσεις. Οι πρωθυπουργοί έχουν την τάση να «ξεχνιούνται» στην εξουσία, δίκην εκλεγμένων μοναρχών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον παντοδύναμο «πατριάρχη» Φραντς Γιόζεφ Στράους, επί δέκα χρόνια πρωθυπουργό μέχρι το θάνατό του, το 1988.

Πάθος για την πολιτική

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν πρωθυπουργός και πρόεδρος του CSU, 67χρονος Χορστ Ζεεχόφερ, που από το 2008 διατηρεί και τα δύο αξιώματα. Ενώ το 2013 εξήγγειλε την πρόθεσή του να «συνταξιοδοτηθεί» από την πολιτική το 2018, ανέκρουσε πρύμνη και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην πολιτική και μετά το 2018. «Σήμερα βλέπω ένα διαφορετικό παγκόσμιο και κομματικό πολιτικό τοπίο», ανέφερε χθες αργά το βραδύ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος. «Στα 37 χρόνια επαγγελματικής πορείας με διακατέχει πάθος για την πολιτική, που δεν με έχει αφήσει ούτε μια ημέρα». Βέβαια η απόφαση εγκρίθηκε με οριακή ψηφοφορία 51 υπέρ και 49 κατά από την κομματική ηγεσία.

Η πρόθεση του Ζεεχόφερ να παρατείνει την ενεργό πολιτική του παρουσία στα πράγματα της Βαυαρίας έχει άλλα κίνητρα. Το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν διαθέτει καμιά προσωπικότητα που να μπορεί να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα τόσο στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όσο και στις τοπικές το 2018 με βεβαιότητα επιτυχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζεεχόφερ στις εκλογές του 2013 κατάφερε να αποσπάσει για το κόμμα του τη χαμένη απόλυτη πλειοψηφία και στις βουλευτικές εκλογές τον ίδιο χρόνο το CSU προσέγγισε το 49,3% στη Βαυαρία. Όπως είπε, έχει αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στην εκλογική επιτυχία. Εκτός αυτού το CSU φοβάται ότι χωρίς τον Ζεεχόφερ θα χάσει την επιρροή του στο Βερολίνο.

«Άνθρωπος του χθες»

Η αλήθεια είναι όμως ότι και στο κόμμα υπάρχει λειψανδρία. Λείπουν υποψήφιοι αποδεκτοί τόσο στο Μόναχο όσο και στο Βερολίνο. Ο υποψήφιος διάδοχός του Ζεεχόφερ, ο τοπικός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ, αρνείται κατηγορηματικά να μεταφέρει την πολιτική του δραστηριότητα στο Βερολίνο προκαλώντας τη θυμηδία ορισμένων συντρόφων του. Το πισωγύρισμα Ζεεχόφερ προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις. Από τη μια χαρά για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα, όπως έγραψε στο twitter ο γ.γ. του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ, αλλά και σκεπτικισμό κυρίως από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Οι επιθέσεις Ζεεχόφερ κατά της καγκελαρίου στο προσφυγικό, που κόντεψε να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων, δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί. Εάν οι δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στεφθούν από επιτυχία ο Ζεεχόφερ θα ξεπεράσει και το ιστορικό ρεκόρ του Φραντς Γιόζεφ Στράους.

Οι επίδοξοι διάδοχοί του, κυρίως ο Μάρκους Ζέντερ, θα πρέπει να ασκηθούν σε υπομονή. Η αντιπολίτευση στη βαυαρική βουλή χαρακτήρισε τον Ζεεχόφερ άνθρωπο του χθες, χωρίς όραμα. Σε όλα αυτά μπορεί κανείς να αντιτάξει και μιαν ακόμη αλήθεια που ξεστόμισε ο επίσης μακρόχρονος πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επίτιμος πρόεδρος Έντμουντ Στόιμπερ μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία. «Οι μακρές πρωθυπουργικές θητείες – χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου – συνέβαλαν στο να μετατρέψουν τη Βαυαρία από πτωχοκομείο της Γερμανίας μπροστάρη σε όλους σχεδόν τους τομείς».

dpa/ afp/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle