Skip to main content

Κολλημένη στη γραφειοκρατία επένδυση ύψους 50 εκατ.ευρώ από την κατασκευαστική Μεντεκίδης

Την «Οδύσσεια» της επένδυσης για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου Metropolitan περιγράφει στη Voria.gr ο κ.Γιάννης Μεντεκίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, η οποία αγόρασε
Μια «Οδύσσεια» περνά η επένδυση που προγραμματίζει για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου Metropolitan, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης η κατασκευαστική εταιρία Μεντεκίδης ΑΕ. Και αυτό γιατί το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων, που θα ανεγερθεί το επταόροφο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα διαθέτει και υπόγειο πάρκινγκ συνορεύει με το διατηρητέο συγκρότημα FIX.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μεντεκίδης, Γιάννης Μεντεκίδης εξηγεί στη Voria.gr ότι η «Οδύσσεια» του ξεκίνησε από το γεγονός ότι μετά την έγκριση όλων των μελετών που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, έπρεπε ο φάκελος να εγκριθεί και από την 4η Εφορία Νεώτερων Μνημείων Θεσσαλονίκης γιατί γειτνίαζε με το διατηρητέο συγκρότημα FIX, καθώς έτσι ορίζει ο σχετικός νόμος.

Αυτό συνέβη στις 24 Μαρτίου του 2009 και ο κ. Μεντεκίδης προγραμμάτιζε ότι θα αξιοποιούσε το καλοκαίρι του 2009 για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, που θα έδινε δουλειά σε περίπου 500 άτομα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης που μαστίζει κυρίως τον κατασκευαστικό κλάδο. Αντί αυτού η δαιδαλώδης γραφειοκρατία του δημόσιου «πάγωσε» μια επένδυση του ιδιωτικού τομέα, που θα αποτελούσε σημαντική τόνωση στην κατασκευαστική αγορά της Θεσσαλονίκης, που πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας, υπογραμμίζει ο κ. Μεντεκίδης.

Ωστόσο, έκανε σχέδια χωρίς να υπολογίζει την αδυσώπητη γραφειοκρατία του δημοσίου. Tο ζήτημα μεταβιβαζόταν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να καταλήξει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ακόμη  και σήμερα δεν έχει εξετάσει την υπόθεση. Και αυτό γιατί  μεσολάβησε το καλοκαίρι, οι εκλογές, η αλλαγή κυβέρνησης και η καθυστέρηση μέχρι την τοποθέτηση της γ.γ. στο υπουργείο Πολιτισμού και την ακόμη μεγαλύτερη   καθυστέρηση στη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, το οποίο θα εγκρίνει τα σχέδια.

Ο κ. Μεντεκίδης αναφέρει ότι στην όλη διαδικασία εγκρίσεων κάποια τροποποίηση που ζητήθηκε  από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ετοιμάστηκε μέσα σε 25 ημέρες  από την εταιρία και στις 4 Νοεμβρίου 2009 κατατέθηκε στην αρμόδια διεύθυνση. Βέβαια ο κ. Μεντεκίδης αναφέρει ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε και στις 30 Νοεμβρίου απέστειλε επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, όπου του αναπτύσσει την όλη «ταλαιπωρία» που υπέστη μια επένδυση, η οποία περιμένει την τελική έγκριση για να δώσει δουλειά σε αρκετούς άνεργους οικοδόμους. Μέσω της επιστολής ζητεί να συμβάλει ο υπουργός στην άμεση σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, ώστε να εξετάσει το φάκελο της επένδυσης για να δοθεί η σχετική έγκριση για την έναρξη των εργασιών.

Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα ο κ. Μεντεκίδης βρίσκεται σε αναμονή και στα τηλέφωνα προς το υπουργείο , όπου προσπαθεί να μάθει πότε θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων για να δώσει το πράσινο φως σε μια επένδυση, που θα υλοποιηθεί εν μέσω της κρίσης που μαστίζει ακόμη πιο έντονα την τοπική οικονομία.

Ο κ. Μεντεκίδης απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού, να επισπεύσει τις διαδικασίες αρμοδιότητας του, ώστε η Οδύσσεια αυτής της επένδυσης να σταματήσει και να επιτρέψουν να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο για την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Αγορά του οικοπέδου της Siemens έναντι 25 εκατ.ευρώ

Η εταιρία του κ. Μεντεκίδη ευτυχώς δεν πτοείται από τις συμπληγάδες που συναντά στην πορεία της, καθώς ήδη προχώρησε στην αγορά των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 106 στρεμμάτων, έναντι 25 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μεντεκίδης δηλώνει ότι αρχικά θα εξετάσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για μίσθωση του χώρου της Siemens και σε δεύτερη φάση την αξιοποίησή του για τη δημιουργία κάποιου business center.