Skip to main content

Κόλλιας: Αυτός είναι ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Συνέντευξη του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Voria.gr: Οι πολιτικές παθογένειες, οι λύσεις που αγνοούνται, οι προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Τον δρόμο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης περιγράφει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στις πολιτικές της υπερφορολόγησης και των εισπρακτικών μέτρων.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr, ο κ. Κόλλιας εξηγεί  τις πολιτικές παθογένειες που κρατούν την ελληνική οικονομία δέσμια του διεθνούς ελέγχου, σταχυολογεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη και αναφέρεται στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οικονομολόγων/φοροτεχνικών λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Κύριε πρόεδρε, μετά από πέντε και πλέον χρόνια μνημονίων, η χώρα μας συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της διεθνούς επιτροπείας και του ασφυκτικού ελέγχου της οικονομικής της πολιτικής. Τι δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς σωστά, που το κάνουν άλλες χώρες οι οποίες, παρότι βρέθηκαν επίσης σε προγράμματα στήριξης, καταφέρνουν να ανακτούν βαθμούς δημοσιονομικής κυριαρχίας;

Το βασικό πρόβλημα όλων των κυβερνήσεων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν μνημόνια – συμπεριλαμβανομένης και της υφιστάμενης – είναι ότι δεν πήραν ποτέ την ιδιοκτησία του προγράμματος. Δε θέλησαν να κάνουν εξαρχής τις τομές, που χρειαζόταν η οικονομία και η χώρα, και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ελάφρυναν σημαντικά το δημόσιο χρέος – όπως το ασφαλιστικό -, και επιλέγουν τόσο τις εύκολες λύσεις των αυξήσεων φόρων και των μειώσεων μισθών, όσο και το να επιχειρούν να αποδίδουν αυτά τα μέτρα στους δανειστές (το μερίδιο ευθύνης των οποίων είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο).

Το δεύτερο – και όχι λιγότερο σημαντικό – πρόβλημα είναι η έλλειψη συναίνεσης μπροστά στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ακόμα και όταν κάθονται στο ίδιο τραπέζι και καταλήγουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού, δεν πιστεύουν στις συνεργασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που έχουν κομματικό κόστος. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην απαλλάσσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τις επιχειρήσεις από τα βαρίδια των συντεχνιών και της κομματικής πελατείας, που κρατάνε δεμένη χειροπόδαρα την οικονομία και λειτουργούν αποτρεπτικά για επενδύσεις.   

Πώς κρίνετε το μείγμα των μέτρων που έχει  να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να περάσει τους κάβους της αξιολόγησης; Είναι μονόδρομος η νέα φοροεπιδρομή ή υπάρχουν κι άλλες λύσεις; Κι αν ναι, ποιες είναι αυτές και γιατί κατά τη γνώμη σας δεν υιοθετούνται;

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, δείχνουν αυτό, που από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του τρίτου μνημονίου έχουμε επισημάνει. Δηλαδή, ότι η συνεχιζόμενη ύφεση και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας αναμένεται να ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη των επιπλέον φόρων, 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ – για φέτος και το 2016 - από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά, μάλιστα, από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων.

Λύσεις υπάρχουν. Εφικτές και όχι μαγικές. Γιατί δεν υιοθετούνται; Καλύτερα ρωτήστε αυτούς, που δεν τις υιοθετούν!

Η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει – αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει – στο φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων. Η πορεία των δημοσιονομικών δείχνει ότι η χρονιά θα κλείσει με ακόμη μεγαλύτερες τρύπες, ακυρώνοντας τις εκτιμήσεις του προσχεδίου, με το οποίο φαίνεται ότι κερδήθηκε απλά χρόνος, μέχρι τη σύνταξη του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.

Λύσεις υπάρχουν. Εφικτές και όχι μαγικές. Τις έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές. Σας αναφέρω ενδεικτικά, τη μείωση της φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων, τη μείωση της έμμεσης φορολόγησης σε μια σειρά συντελεστών, την παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας. Γιατί δεν υιοθετούνται; Καλύτερα ρωτήστε αυτούς, που δεν τις υιοθετούν!

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για να βγει ξανά η χώρα μας στο ξέφωτο της ανάπτυξης;

Εκτός από τις παρεμβάσεις, που μόλις σας ανέφερα, απαιτούνται και άλλες, σε πλήθος άλλων τομέων. Να κάνουμε, δηλαδή, τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναβάλλουμε διαρκώς να εφαρμόσουμε, ώστε να σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, χρησιμοποιώντας υγιές μοντέλο και όχι αυτό της περικοπής δημοσίων επενδύσεων, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου και της βαριάς φορολογίας.

Πολύ απλά, απαιτείται άμεσα η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και όχι της – απαραίτητης, σε κάθε περίπτωση – δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, η ταχύτατη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε – σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση – να απελευθερωθούν σταδιακά τραπεζικά κεφάλαια, που θα χρηματοδοτήσουν υγιή επιχειρηματικά σχέδια και θα διατηρήσουν στη ζωή αξιόλογες και βιώσιμες περιπτώσεις επιχειρήσεων, που έχουν δυναμική, αλλά πιέστηκαν από την κρίση. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για συνολική ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με συγκεκριμένα κριτήρια και βάση των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης.  
 
Μετά από παρέμβασή σας, είδαμε ότι άλλαξε προς το καλύτερο η διατύπωση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την ευθύνη των λογιστών. Πιστεύετε ότι η νέα διατύπωση είναι ικανοποιητική για τον κλάδο; Είστε, γενικότερα, ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το υπουργείο Οικονομικών; Πιστεύετε ότι η φωνή του Οικονομικού Επιμελητηρίου βρίσκει ευήκοα ώτα στα κέντρα των αποφάσεων;

Η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων με το υπουργείο Οικονομικών είναι συχνή και σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν επιδιώκουμε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο παρέμβασης.  

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ευθύνη του λογιστή, η αντίδραση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ήταν έντονη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με σκοπό να επικρατήσει η λογική και το δίκαιο και να προστατευθούν τα μέλη μας. Τονίσαμε, λοιπόν, με έμφαση, ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί την μόνη ευθύνη που μπορούν να έχουν είναι για την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π και τίποτα άλλο. Η τελική διατύπωση, προς τιμήν και του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Αλεξιάδη, που προχώρησε σε τροποποίησή της, κινήθηκε προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου που εκπροσωπείτε, δηλαδή των οικονομολόγων και των λογιστών/φοροτεχνικών, στην Ελλάδα της κρίσης; Ποιες δράσεις αναλαμβάνετε για τη στήριξη/ενημέρωση των μελών σας;

Οι επαγγελματίες - μέλη μας δραστηριοποιούνται μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Καλούνται, τα τελευταία χρόνια, να ισορροπήσουν μεταξύ του αυξημένου κόστους από τις διαρκείς αλλαγές στη φορολογική - και όχι μόνο - νομοθεσία, τις αστοχίες του συστήματος, τις αυξημένες ανάγκες των πελατών τους, αλλά και της κακής οικονομικής κατάστασης των τελευταίων, γεγονός που τους οδηγεί να πρέπει να διαχειριστούν και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Η προσπάθεια στήριξης αλλά και ενημέρωσης των μελών μας και των λογιστών – φοροτεχνικών γίνεται λοιπόν πιο επίκαιρη από ποτέ. Συνεχή επιμορφωτικά σεμινάρια  συνδεδεμένα άμεσα με τις επαγγελματικές ανάγκες τους, όπως αυτές διαμορφώνονται, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των επιδοτούμενων προγραμμάτων, προσπάθεια παροχής εκπαίδευσης στους νέους πτυχιούχους  με σκοπό  την ένταξή τους στην αγορά εργασίας αλλά και κατοχύρωσης νέων επαγγελμάτων.

Ταυτόχρονα, με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών αλλά και συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, δίνουμε καθημερινό αγώνα να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων αλλά και να προτείνουμε λύσεις για τα γενικότερα θέματα της οικονομίας.