Skip to main content

Βόμβα ΥΜΑΘ: ΜΚΟ κι άλλα συμφέροντα θέλουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Η Πολιτεία επισήμως δεν μπορεί να παρέμβει στην Ειδομένη, είπε η κ. Κόλλια Τσαρουχά στην ημερίδα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Β. Ελλάδα

«Υπάρχουν ΜΚΟ και άλλα συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκεί πάνω, στην Ειδομένη». Αυτό δήλωσε λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η υφυπουργός, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η κ. Τσαρουχά τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν ήταν αναμενόμενο. Ξέφυγε από το βαθμό που μπορεί η Ελλάδα της κρίσης να ανταποκριθεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται ότι θέλουν να φορτώσουν αποκλειστικά στην Ελλάδα τη διαχείριση του προβλήματος. Είναι συγκινητικό ότι οι Έλληνες δείχνουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους».

Ερωτηθείσα πάντως για την Ειδομένη η ΥΜΑΘ επισήμανε ότι «ως χώρα και μέσα από τις συνθήκες και τις δεσμεύσεις μας δεν μπορούμε να παρέμβουμε ως κράτος στην Ειδομένη. Ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε επισήμως ως Πολιτεία και κυβέρνηση. Επίσης, παρεισφρέουν πάρα πολλές άλλες παρενέργειες από κάποιους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν εννοώ τους ντόπιους. Υπάρχουν ΜΚΟ και άλλα συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκεί πάνω. Όσο υπήρχε μια ροή μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Από τη στιγμή που έκλεισαν όμως τα σύνορα... Άμεση παρέμβαση όπως στα Διαβατά και στους άλλους χώρους συγκέντρωσης δεν μπορούμε επισήμως ως Πολιτεία να κάνουμε. Δεν μας επιτρέπεται. Η αγωνία μας είναι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν σε χώρους ανθρώπινους».

Πάντως στο τέλος η κ. Τσαρουχά ευχαρίστησε τις ΜΚΟ για την εθελοντική προσφορά τους.

Για την Τουρκία μάλιστα η υφυπουργός είπε ότι «η Τουρκία επιμένει να μην ελέγχει τις ροές κι αυτό τους εκθέτει γι' ακόμη μια φορά».

Θέμα λειτουργίας των ΜΚΟ πάντως δεν έθεσε μόνο η κ. Τσαρουχά, αλλά και οι δήμαρχοι, όπως ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γκουντενούδης είπε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις και όλη η χρηματοδότηση, όλες οι ενέργειες περνούν μέσα από τις ΜΚΟ. «Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν για τους πρόσφυγες βιώνοντας το πρόβλημα από κοντά επί 18 μήνες, όπως και ο δήμος που φροντίζει τουλάχιστον για την καθαριότητα και την υγιεινή στην Ειδομένη, παρότι δεν έχουμε τις δυνατότητες. Σήμερα στην Ειδομένη ζουν σε άθλιες συνθήκες 15.000 πρόσφυγες, σε ένα χώρο για 2.500 άτομα», είπε ο κ. Γκουντενούδης, που απένειμε τα εύσημα στον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκατάστησε ένα δίαυλο επικοινωνίας, που δεν υπήρχε. «Η νομιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης είναι υπό αμφισβήτηση. Η Ειδομένη είναι ένα σημείο παράνομο. Δεν υπήρχε καν στο χάρτη... Στο Δήμο Παιονίας των 28.000 κατοίκων βρίσκονται 20.000 πρόσφυγες. Στη Νέα Καβάλα, με καλύτερη οργάνωση εγκαταστάθηκαν 3.000 πρόσφυγες. Η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές υγείας», σημείωσε και είπε ότι υπάρχουν φαινόμενα εκμετάλλευσης των προσφύγων στην περιοχή.

Ο κ. Μπουτάρης έθεσε επίσης θέμα ΜΚΟ, λέγοντας ότι «υπάρχει σχετική ανοργανωσιά, παρά την καλή διάθεση για τη λειτουργία» και επισήμανε ότι και οι ΜΚΟ πρέπει να αναφέρονται κάπου για τη γρήγορη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για τα καθημερινά προβλήματα στα κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορούν να διατεθούν κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους που έχουν χώρους συγκέντρωσης προσφύγων στα όριά τους και να γίνουν άμεσα κάποιες απαραίτητες ενέργειες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από τη Δευτέρα η Αποθήκη 9 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρώνονται τρόφιμα για τους πρόσφυγες και ζήτησε τη δημιουργία χώρου προσευχής.

«Οι ΜΚΟ και οι εθελοντικές οργανώσεις δεν έχουν δημιουργηθεί για να αντικαθιστούν την οργανωμένη Πολιτεία, αλλά για να συμπληρώνουν», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία του συντονιστικού οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας για τους πρόσφυγες με επικεφαλής το ΥΜΑΘ και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της ΠΕΔΚΜ, της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παντελάκο, πέρσι και φέτος παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με την προώθηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού από τους Τούρκους δουλέμπορους, οπότε η χώρα μας πιάστηκε απροετοίμαστη. Πλέον η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, ομαλοποιείται. Μάλιστα, ο κ. Παντελάκος τόνισε ότι στην Ελλάδα το 2015 συνελήφθησαν 143 λαθροδιακινητές.

Όπως είπε ο αν. καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς, «135.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2016, με μια μείωση να παρατηρείται μόλις τις τελευταίες μέρες».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, τόνισε πως ο Διεθνής Οργανισμός του ΕΕΣ διαθέτει για το προσφυγικό 13 εκ. ελβετικά φράγκα που δίνονται σταδιακά, με την υλοποίηση παρεμβάσεων ανακούφισης και βοήθειας των προσφύγων στην Ελλάδα.