Skip to main content

Κόλλια: Εθνικός ο χαρακτήρας του ΥΜΑΘ, με ενδιαφέρει το υπ. Παιδείας

Δηλώσεις της υφυπουργού για τα δύο και πλέον χρόνια της στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι είπε για Γραφείο πρωθυπουργού και Νοτοπούλου.

«Αισθάνομαι τυχερή που έμεινα για πάνω από δύο χρόνια υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, περισσότερο από άλλους συναδέλφους στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, όμως μετά από 17-18 χρόνια στην πολιτική, θα ήθελα να δοκιμαστώ και σε άλλο χώρο, σε άλλο υπουργείο», δήλωσε η κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας της στο ΥΜΑΘ.

Η υφυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι περί σχεδιαζόμενου ανασχηματισμού, ενώ εκτίμησε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία.

Παρά ταύτα, οι αναφορές της δημιούργησαν την εντύπωση ότι επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός, κάτι άλλωστε που συζητείται ευρύτερα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Σερραία πολιτικός θα ήθελε να υπηρετήσει τον χώρο της Παιδείας, ένα χώρο που γνωρίζει καλά από την εποχή που ήταν στέλεχος και βουλευτής της ΝΔ, αλλά οπωσδήποτε αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, όταν έρθει η ώρα, όπως είπε, από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Καμμένο.

«Αυτά τα δύο χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, οργανωτική. Δεν θα με πείραζε να μείνω εδώ καθώς, το ΥΜΑΘ, αν και έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, κυρίως χωρικές, δηλαδή σε Μακεδονία και Θράκη, συμβαίνει να με εκφράζει απόλυτα ο πατριωτικός, εθνικός του χαρακτήρας».

Σε αυτή την διετία της υφυπουργίας της , σκοπός της ήταν να έρθει το Υπουργείο κοντά στον Μακεδόνα και τον Θρακιώτη, «ανοίξαμε τις πόρτες», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε επανειλημμένως πως λειτούργησε θετικά η δημιουργία Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στους χώρους του ΥΜΑΘ, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου, την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Η κ. Νοτοπούλου, λειτουργεί σε προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό. Βεβαίως και δεν έχουμε συγκρουσιακή σχέση, το Γραφείο του Πρωθυπουργού το βλέπω σαν το Μαξίμου. Άλλωστε, η κ. Νοτοπούλου είναι μία νέα πολιτικός που προσπαθεί να εξελιχθεί μέσα από τη δράση της, είναι ένα νέο κορίτσι που θα μπορούσε να είναι κόρη μου».

Η κ. Κόλλια Τσαρουχά, υποστήριξε ότι παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, που τις γνωρίζουν οι πολίτες, Μακεδόνες και Θράκες θέλουν τη διατήρηση του υφυπουργείου.

Το ΥΜΑΘ θα μπορούσε να αναλάβει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, μετά από μελέτη και υπό τον όρο απόκτησης νέου ανθρωπίνου δυναμικού, όπως για παράδειγμα με την ενίσχυση ή και δημιουργία Διευθύνσεων στον Τουρισμό και Πολιτισμό, αλλά και την Αγροτική Ανάπτυξη, διευθύνσεων που θα συνδέονται απευθείας με τα αντίστοιχα υπουργεία.

Σε ό,τι δε αφορά στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου στη βόρειο Ελλάδα η υφυπουργός τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην ένταξη επενδύσεων στον νέο αναπτυξιακό, δεν οφείλονται στο ΥΜΑΘ και στη Δ/νση Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά σε προβλήματα κεντρικά, στο υπ. Οικονομίας.

«Εμείς έχουμε τα κονδύλια για να προχωρήσουμε σε εντάξεις, αλλά ήταν τα θέματα των υπολοίπων του προηγούμενου αναπτυξιακού, αλλά και της διενέργειας των ελέγχων που πλέον γίνονται από τους υπαλλήλους του Υπουργείου», εξήγησε η κ. Κόλλια –Τσαρουχά.

Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού έχουν συνολικά υποβληθεί 57 επενδυτικά σχέδια ύψους 512.791.349 ευρώ ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να γίνουν πληρωμές ύψους 8 εκατ. ευρώ.