Skip to main content

Κόκκινα δάνεια: O φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας

Για μια ακόμα φορά, οι δανειολήπτες έχουν επενδύσει πολλά στις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δεν προσέρχονται στις τράπεζες για ρύθμιση.

Τι συνεπάγεται η νέα αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια του τελευταίου διαστήματος; Ότι, για μια ακόμα φορά, οι δανειολήπτες έχουν επενδύσει πολλά στις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι δεν προσέρχονται στις τράπεζες για ρύθμιση. Κι επειδή όλα αυτά λειτουργούν ως αλυσίδα, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, δεν επιτρέπει και στις τράπεζες να προχωρήσουν με αξιόπιστο τρόπο σε διαπραγματεύσεις για ρυθμίσεις δανείων με δανειολήπτες, αφού ο ορίζοντας είναι αβέβαιος.

Και κάπως έτσι, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Τόσο για την οικονομία ευρύτερα, όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ειδικότερα. Και οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές.

Κι αυτό γιατί τα όποια επενδυτικά σχέδια υπάρχουν, αντι να υλοποιηθούν βαίνουν προς αναβολή, αφού η τραπεζική χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και κάπως έτσι ξύπνησαν και πάλι μνήμες 2015, όταν είχαν διαψευσθεί τραγικά οι προβλέψεις για ανάκαμψη, με την υποχώρηση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2016, κατά 1,1%. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η μείωση οφείλεται στην αναβολή επενδυτικών σχεδίων!

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, η «μηχανιστική» επίπτωση της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2016 στο 2017 είναι 0,9%, ήτοι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης από 2,5% υποχωρεί σε 1,6%. Αντίστοιχη εκτίμηση έχει κάνει και η Eurobank. «Από το δ΄ τρίμηνο του 2016 σημειώνεται επιδείνωση. Το α΄ τρίμηνο του 2017 έχει ήδη χαθεί. Αν χαθεί και το β΄ τρίμηνο, θα είναι καταστροφή».