Skip to main content

Κόκκινα δάνεια: Μια κρίσιμη διάσταση απόψεων για τα NPLs

Το βάρος για τη θεραπεία του ζητήματος, θα πέσει στους ώμους των τραπεζικών διοικήσεων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, που δίνονται από όλες τις άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, υπάρχουν ενδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ακόμα δυσκολεύεται να συμφωνήσει με τις εκτιμήσεις που κάνουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για το ύψος των NPLs («κόκκινα δάνεια») που «γέννησε» η πανδημία. Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι υψηλότερο το τελικό νούμερο, απ' αυτό που αναφέρεται.

Συνεπακόλουθα, θεωρεί ότι και οι εκτιμήσεις που γίνονται ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, υποεκτιμούν το πρόβλημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνονται.

Ποιος έχει δίκιο σε αυτή την περίπτωση; Οσοι έχουν τη σχετική εμπειρία απαντούν ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι υπομονή. Κι αυτό γιατί αργά ή γρήγορα, η μια ή η άλλη άποψη θα επαληθευτούν στην πράξη. Αρκεί να μην είναι βέβαια αργά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος για τη θεραπεία του ζητήματος, όποια κι αν είναι η έκταση του, θα πέσει στους ώμους των τραπεζικών διοικήσεων. Και βεβαίως της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που είναι ο θεσμικός τους εκπρόσωπος. Εδώ, μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΕΕΤ έγινε πρόσφατα και αλλαγή φρουράς. Ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank ανέλαβε τελικά πρόεδρος της Ένωσης. Στη θέση του Γιώργου Χατζηνικολάου, της Πειραιώς, που αποχώρησε.