Skip to main content

Κόκκινα δάνεια ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων στο σφυρί

Η πίεση προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος του τοπίου είναι τεράστια, τόσο από το εξωτερικό (ΕΚΤ, δανειστές κλπ) όσο και από το εσωτερικό.

«Κόκκινα δάνεια» ύψους 5,5 δις ευρώ σκοπεύουν να πωλήσουν τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας στις αρχές του επόμενου έτους. Εννοείται ότι στο παιχνίδι θα μπει γρήγορα και η τέταρτη, καθώς το πρόβλημα των NPLs απειλεί ανοικτά πλέον την επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πίεση προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος του τοπίου είναι τεράστια, τόσο από το εξωτερικό (ΕΚΤ, δανειστές κλπ) όσο και από το εσωτερικό. Ηδη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ζητά από τις τράπεζες ταχύτερη δράση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημόσια παρέμβαση του, ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες σε ό,τι αφορά τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις τους». Ως γνωστόν, το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται πλέον σε 103 δις ευρώ!

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Bank θα πουλήσουν επισφαλή δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ όπως σχεδιάζουν. Εφόσον ο σχεδιασμός υλοποιηθεί, τότε οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ ή αλλιώς περίπου το 18% του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ επιθυμεί τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα 38 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, ενώ σήμερα οι τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ.