Skip to main content

Κοινή Ευρωπαϊκή θέση για την Γάζα ζητά ο Θαπατέρο

Ο πρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε πως υποστηρίζει ένθερμα την διατύπωση μίας «ηχηρής κοινής θέσης της ΕΕ» για την κατάσταση στη Γάζα και στον αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, που ασκεί στο τρέχον διάστημα την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα πως υποστηρίζει ένθερμα την διατύπωση μίας «ηχηρής κοινής θέσης της ΕΕ» για την κατάσταση στη Γάζα και στον αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο τόνισε πως «επιθυμία μας είναι να διατυπωθεί μία ηχηρή ομόθυμη θέση της ΕΕ απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη Γάζα και στην ανθρωπιστική κατάσταση στη ζώνη αυτή».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως ο ΥΠΕΞ του Μιγέλ Άνχελ Μορατίνος πρόκειται να προτείνει τη Δευτέρα «στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ να ταχθεί σαφώς η ΕΕ υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού της Λωρίδος της Γάζας και να αναπτυχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση κάθε δυνατή διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα».

Στις 14 Ιουνίου οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν «ένα σχέδιο για την άρση του αποκλεισμού», που εφαρμόζει το Ισραήλ, προκειμένου «να εγγυηθούν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την κυκλοφορία των αγαθών, των ανθρώπων και των εμπορευμάτων», τόνισε ο Μορατίνος, μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση.