Skip to main content

Κ.Μακεδονία: Τα απορρίμματα μπορούν να δώσουν επιπλέον 200 εκατ. τζίρο

Οι Γερμανοί έχουν πετύχει να αξιοποιούν το 91% των αστικών απορριμμάτων. Η σημασία της ανακύκλωσης στο σύστημα διαχείρισης.

Η πλήρης εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για τα Απόβλητα θα έχει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος, αφού στην Κεντρική Μακεδονία θα δημιουργηθεί επιπλέον ετήσιος τζίρος περίπου 200 εκατ ευρώ και 1.800 νέες θέσεις εργασίας, όταν η ελληνική οικονομία, συνολικά, θα έχει ετήσια πρόσθετα έσοδα 1,23 δισ ευρώ και σε όρους απασχόλησης, επιπλέον 12.000 θέσεις εργασίας.

Στα παραπάνω αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει το Ελληνο - Γερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Λυμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία».

Όμως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσει σε ότι αφορά την «πράσινη» και «έξυπνη» διαχείριση στερεών απορριμμάτων και υγρών λυμάτων, αφού σήμερα, όπως αναγνώρισε ο κ. Γεράνης, το 80% και πλέον των αστικών απορριμμάτων οδηγείται στους ΧΥΤΑ, όταν με βάση το ΕΣΔΑ, δηλαδή το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, έως το 2020 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να μειωθεί στο 26% και ακόμη χαμηλότερα, στόχος που ρεαλιστικά φαίνεται ανέφικτος.

Συνεπώς η Ελλάδα, στον τομέα αυτό, παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές για δραστηριοποίηση των γερμανικών εταιρειών του κλάδου, οκτώ απο τις οποίες συμμετέχουν στην σημερινή ημερίδα.

Τη δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων του κλάδου επισήμανε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βορ. Ελλάδος του Επιμελητηρίου Στέφανος Τζιρίτης, τονίζοντας ότι κατά την τελευταία δεκαετία έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην προώθηση συνεργειών στους κλάδους ενέργειας και περιβάλλοντος.

Τζίρο 50 δισ. έχει η γερμανική βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων



Η Γερμανία σήμερα αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων και λυμάτων, εκκινώντας από την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, μηχανημάτων και συστημάτων, διαχειριστικών λύσεων και εφαρμογών. Άλλωστε όπως είπε ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Walter Stechel, η χώρα του, το 2015, έφθασε να αξιοποιηθεί το 91% των αστικών αποβλήτων, έναντι ποσοστού 51% το 2001.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας Christine Horn, η βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας είναι πολύ ισχυρή καθώς συνολικά πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 50 δισ. ευρώ και έχει δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στη διαχείριση υδάτων δραστηριοποιούνται 30.000 εταιρείες απο τις οποίες οι 6.900 έχουν αντικείμενο τη διαχείριση λυμάτων.



Προφανώς τις γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρει η αξιοποίηση των περιβαλλοντικών projects, ύψους 137 εκατ ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο, είτε με την εξαγωγή συστημάτων, μηχανημάτων αλλά και τεχνογνωσίας, είτε με τη συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Αισιόδοξος για την προώθηση αυτών των συνεργασιών δήλωσε ο Karl Rottnick, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών & Εγκαταστάσεων Γερμανίας (VDMA), ο οποίος είπε ότι η Γερμανία ακόμη και στα έτη της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, αύξησε τις εξαγωγές μηχανημάτων στη χώρα μας, που ανήλθαν σε περίπου 400 εκατ το 2016.

Σημειωτέον ότι πρώτη σε εξαγωγές μηχανημάτων στην Ελλάδα είναι η Ιταλία, έπεται η Γερμανία και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα.

Η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος παραγωγός απορριμμάτων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ βρίσκεται στην 14η θέση παγκοσμίως.

Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι εξής παράγοντες που διαφοροποιούν τη χώρα μας: H συγκέντρωση της πλειοψηφίας του πληθυσμού σε αστικά κέντρα και μάλιστα μεγάλα. Η αυξημένη εποχικά τουριστική κίνηση. Το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται στα πάρα πολλά νησιά.

Ο κ. Rottnick υποστήριξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων από τις ελληνικές οικογένειες, δείχνει ότι υπάρχει έδαφος για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, μέσω της κομποστοποίησης, εάν βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της από τα νοικοκυριά.

Στην ημερίδα τονίστηκε επίσης ότι μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση απορριμμάτων, καθώς «ανακύκλωση δεν είναι μόνο οι μπλε κάδοι». Άλλωστε ποσοστό 20%-30% των ανακυκλώσιμων που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους, τελικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, γιατί καταστρέφονται στους υπερπλήρεις κάδους.

Ενεργειακή αξιοποίηση

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεράνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων τονίζοντας ότι για την παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τα υπολείμματα, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει ως ΑΠΕ την ενέργεια που παράγεται από τα απορρίμματα και να δώσει την κατάλληλη τιμή στο παραγόμενο ρεύμα.